Politiebericht Friesland: Fryslân 22-04-2001
Politieberichten van 20/4 (13.00) t/m 21/4 (13.00)

Koudum: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 12.20 uur vond een aanrijding plaats ter hoogte van de kruising van de Nieuweweg en de Sudergoawei. Een 69-jarige automobiliste uit Koudum is de kruising overgereden, terwijl ze een 43-jarige automobilist uit Leeuwarden niet zag aankomen. Leeuwarder probeerde de vrouw nog te ontwijken, maar klapte daardoor tegen de achterkant van de ANWB-paal die bij de kruising stond. De Leeuwarder is per ambulance met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De vrouw kwam met de schrik vrij. De auto van de Leeuwarder is afgesleept. De vrijgekomen olie is door de provincie opgeruimd.

Rijksweg A7: motoragent staakt wedstrijd
Vrijdag omstreeks 13.00 ziet een motoragent van de Friese politie op de Stadsrondweg van Sneek twee autos veel te snel rijden. Hij volgt de autos, te meer daar hij vermoedt dat ze een wedstrijdje spelen om te zien wie de snelste auto heeft. Beide autos rijden daarna de A7 op richting Joure. Beide bestuurders rijden op een gegeven moment volgens de geijkte kilometerteller van de motor van de agent 181 kilometer per uur. Hij slaagt erin om beide autos onder Boornzwaag aan de kant van de weg te zetten. Van beide automobilisten, een 21-jarige inwoner van Assen en een 19-jarige inwoner van Alteveer, wordt het rijbewijs ingevorderd. De autos werden overgebracht naar het bureau in Joure, vanwaar de twee coureurs door familieleden zijn opgehaald.

Leeuwarden: man aangehouden
Vrijdag omstreeks 14.15 uur zag de politie dat een 31-jarige inwoner van Dokkum een horloge ter waarde van 99 gulden wegnam uit een kraam op de markt op het Zaailand. De man is aangehouden. Aangifte is gedaan door een 52-jarige inwoner van Berlikum. In de fietstassen van de man werd nog een ontvreemde organizer ter waarde van 89 gulden aangetroffen. Deze bleek afkomstig te zijn van een zaak in de Schrans. De bedrijfsleider van deze winkel, een 30-jarige inwoner van Stiens, heeft eveneens aangifte gedaan. De Dokkumer kon het bureau weer verlaten met een kortom van 625 gulden.

A7: aanrijding met letsel
Door het slechte weer (sneeuwval en hagelbuien) zag een 70-jarige inwoner van Ter Apel te laat de langzaam rijdende file onder Haskerhorne. Hij botste tegen de achterkant van de auto van een 35-jarige inwoner van Amsterdam. De Amsterdammer schoot links de middenberm in en kwam tegen de vangrail tot stilstand. Hij is met nekklachten naar het ziekenhuis vervoerd. Beide voertuigen zijn afgesleept.

Sneek: binnenboordmotor ontvreemd
Tussen vrijdag 13 april en vrijdag 20 april is een binnenboordmotor van het merk Ruggerini ontvreemd bij een bedrijf aan de Selfhelpweg. De motor is uit een op de vaste wal staande Cesta Vlet 570 gehaald. De schade bedraagt ongeveer 17.000 gulden. Aangifte is gedaan door een 32-jarige inwoner van Sneek.

Drachten: rijden onder invloed en zonder rijbewijs Vrijdag omstreeks 16.00 uur werd een 33-jarige automobilist uit Heerenveen aangehouden op de Zuiderhogeweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 500 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uren. Hij kreeg eveneens een proces-verbaal voor het feit dat hij geen rijbewijs heeft.

Terschelling West: snelheidscontrole
Bij een snelheidscontrole op de Burgemeester van Heusdenweg, vrijdag tussen 16.00 en 16.45 uur, reden vier wagens te snel, respectievelijk 67, 67, 69 en 71 kilometer per uur. De toegestane snelheid ter plaatse is 50 kilometer.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 20.25 werd een 27-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op de Alma Tademastraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 415 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Damwoude: belediging
Vrijdag omstreeks 21.45 was het onrustig op de Conradi Veenlandstraat. Jeugd zorgde voor nogal wat overlast. Dit betrof een 30-tal jongeren. Er werden onder andere bierglazen kapot gegooid en men was aan het racen met winkelwagentjes. Toen de jeugd zich niet wilde verwijderen werd door een zestal politiemensen kort gebruik gemaakt van de korte wapenstok. Hierbij werd een 20-jarige inwoner van Veenwouden aangehouden voor belediging. Toen de politie even later op het bureau terug was, kwam weer een melding van overlast. Ter plaatse werd echter niemand meer aangetroffen.

Leeuwarden: overval bij pinautomaat
Vrijdag omstreeks 23.55 uur stond een 31-jarige inwoner van Leeuwarden te pinnen bij een pinautomaat op de Nieuwestad. Terwijl hij aan het pinnen was, werd hij door een man met een mes bedreigd. Een tweede man slaat hem voor het hoofd. De politie heeft binnen vijf minuten de omgeving afgezocht, maar zonder resultaat. Het signalement van de eerste verdachte luidt: lengte 180 185, donkere huidkleur, Nederlands sprekend, 25 30 jaar, slank tot mager postuur, capuchon dragend. Tweede verdachte: kleiner dan de eerste, zelfde leeftijd, donkere, iets lichtere huidkleur dan de eerst verdachte, hij draagt een ovale bril en een grijze jas, mogelijk baseball-achtig en kort, donker haar.

Leeuwarden: rijden met drank op
Zaterdag omstreeks 00.15 uur kreeg de meldkamer een melding dat een aanrijding had plaatsgevonden in de Esdoornstraat. De melder kon vertellen dat de verdachte van de aanrijding een horecagelegenheid in de omgeving van het Cambuurplein was ingegaan. Hierop is de bestuurder aldaar aangehouden. De 20-jarige Leeuwarder blies 730 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Veenwouden: rijden met drank op
Zaterdag omstreeks 00.40 uur werd een 20-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde gecontroleerd op het Buitenveld. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau te Dokkum blies hij 285 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Dokkum: rijden met drank op
Zaterdag omstreeks 01.40 uur werd een 19-jarige automobilist uit Wouterswoude gecontroleerd op de Rondweg West. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau te Dokkum blies hij 305 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Leeuwarden: inbraak woning
Vrijdagavond werd ingebroken in een woning aan de Martenastate. Ontvreemd werden een televisie, videorecorder, vijf compact discs, een telefoon en een versterker. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoner van Leeuwarden.

Scherpenzeel: rijden met drank op
Zaterdag omstreeks 02.20 uur werd een 20-jarige automobilist uit Scherpenzeel gecontroleerd op de Grindweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 305 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Donkerbroek: rijden met drank op
Zaterdag omstreeks 02.10 uur werd een 48-jarige automobilist uit Donkerbroek gecontroleerd op de Bovenweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 335 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Leeuwarden: rijden met drank op
Zaterdag omstreeks 03.55 uur werd een 33-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Lieuwenburg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 330 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Leeuwarden: woningbrand
Zaterdag omstreeks 08.45 uur kreeg de meldkamer de melding dat een woning op het Nelson Mandelaplein in brand zou staan. Ter plaatse bleek dat de brand, in de woning, ondertussen was geblust met een paar emmers water. Waarschijnlijk is de brand ontstaan door een kaars, die de vorige avond niet was uitgeblazen. De eettafel en de stoelen waren verbrand. Verder was de hele woning zwart van de rook. De 42-jarige bewoonster bleef ongedeerd.

Bureau Voorlichting & PR, telefoon 058 - 880 8272