Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 23 april 2001

Vlaams parlement moet aantijgingen tegen VHM onderzoeken


Naar aanleiding van de berichtgeving over de onregelmatigheden in de werking van de VHM wil Agalev snel duidelijkheid. Het is de taak van een overheidsgesubsidieerde instelling als de VHM om de haar toegewezen vele miljoenen goed te besteden. Zij moet lokale en regionale sociale huisvestingsmaatschappijen erkennen en er toezicht op houden, opdat mensen die daar recht op hebben op degelijke huisvesting kunnen rekenen.

Om deze opdracht naar behoren uit te voeren dient er voldoende inspectie te zijn, niet alleen op financieel vlak, maar ook op het vlak van naleving en uitvoering van de regels, zowel in de VHM als in de regionale sociale huisvestingsmaatschappijen.
Voor Agalev moeten de controlefuncties van de werking van de VMH herdacht worden.

AGALEV vraagt verder van de Vlaamse openbare instellingen een 'open' en 'transparant' beleid. Vragen van politici en van bestuurders werden in het verleden door de VHM niet altijd duidelijk beantwoord.

Minister Sauwens lijkt al een tijd op de hoogte te zijn van de problemen binnen de VHM
en lijkt ook al zo lang het probleem te onderzoeken. De globale hervorming beter bestuurlijk beleid geldt immers ook voor de sector van de huistvesting. Maar deze hervorming mag nu een kordaat antwoord op de huidige aantijgingen niet hinderen.

Voor AGALEV moet deze ongezonde situatie niet morgen maar vandaag opgelost worden.
Het is de verantwoordelijkheid van het parlement om na te gaan of de geciteerde feiten en de beweringen kloppen. AGALEV zal hierin initiatief nemen via vraagstelling en mogelijke hoorzitting . Op basis hiervan zal Agalev de nodige politieke besluiten nemen.

Ann De Martelaer, Vlaams Volksvertegenwoordiger
Ludo Sannen, Fractievoorzitter


Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=852