CDA

Cees van der Knaap: stopzetting kinderbijslag aan Marokko als drukmiddel te billijken

Tweede Kamerlid Cees van der Knaap zegt dat stopzetting van het uitbetalen van kinderbijslag aan Marokko, te billijken is, als de Marokkaanse autoriteiten het onderzoek naar fraude van Nederlanse Marokkanen met bijstandsuitkeringen blijven tegenwerken, door de Nederlandse onderzoek geen inzage te geven in de Marokkaanse kadaster.

Doel van het fraude-onderzoek is te achterhalen of Nederlandse Marokkanen met een bijstandsuitkering in hun moederland onroerend goed bezitten met een waarde hoger dan twintig duizend gulden. Mocht dat zo zijn, dan hebben zij geen recht op bijstand.

Keer bewijslast- en voering inzake bijstandsfraude om Cees van der Knaap heeft samen met zijn fractiecollega Maxime Verhagen vorige week vragen gesteld en ervoor gepleit om de bewijslast- en voering om te draaien. Dat wil zeggen, dat niet de Nederlandse overheid moet aantonen dat Nederlandse Marokkanen fraude plegen, maar dat Nederlandse Marokkanen moeten bewijzen dat ze geen fraude hebben gepleegd. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt voor deze benadering wel wat te voelen, zo blijk uit de antwoorden van het ministerie op de vragen van Van der Knaap en Verhagen.