Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Dossier MKZ

Advies over evenementen

23 april 2001

Even leek het er misschien op dat het MKZ-virus op zijn retour was. Maar wie dat gedacht mocht hebben, kon het afgelopen weekend zien dat het nog niet zo ver is: toen werd een nieuwe MKZ-uitbraak geconstateerd in het Overijsselse Wijhe.

Het is dus zaak alert te blijven op de risico´s van verdere verspreiding van het virus. Die verspreiding verloopt niet alleen van dier op dier. Mensen krijgen geen MKZ, maar kunnen het virus wel overbrengen.

We staan, te beginnen met Koninginnedag, voor een periode waarin traditioneel talloze evenementen worden georganiseerd. Vooral de grotere evenementen trekken bezoekers aan uit alle delen van het land. Om de risico´s op verspreiding van MKZ door dergelijke activiteiten zo klein mogelijk te houden, adviseert het ministerie van LNV het volgende:

Aan organisatoren


* Géén evenementen organiseren in het landelijk gebied (op weilanden e.d.).

* Evenementen in de stedelijke bebouwing kunnen wel, maar dienen zich zoveel mogelijk te richten op de bevolking van de eigen gemeente.

* Activiteiten waarbij dieren zijn betrokken van bedrijven met MKZ-gevoelige dieren zijn uit den boze.

* Gebruik van landbouwmaterieel in b.v. optochten is ongewenst.
Aan deelnemers aan evenementen


* Men dient bij voorkeur alleen aan evenementen in de eigen gemeente deel te nemen.

* Bewoners van bedrijven met evenhoevigen kunnen wel aan evenementen in de eigen gemeente deelnemen, maar dienen daarbij voorzorgsmaatregelen te nemen: zichzelf goed wassen, schone kleren en schoeisel aantrekken, de wielen van voertuigen reinigen en ontsmetten e.d.

De overheid en het landbouwbedrijfsleven getroosten zich momenteel grote financiële en personele inspanningen om het MKZ-virus onder controle te krijgen. Daarbij is hulp van iedere Nederlander onontbeerlijk.

De beslissing over het al dan niet laten doorgaan van een evenement is uiteindelijk aan de lokale autoriteiten. Zij hebben het meeste inzicht in de intensiteit van agrarische activiteiten rond de locatie van een evenement, de afstand tot en de eventuele contacten met gebieden waar MKZ heerst e.d.