Gemeente De Lier

Ter herinnering: Avondopenstellingen bureau Burgerzaken Op de volgende data komen de avondopenstellingen van het bureau Burgerzaken te vervallen.
13 april 2001 (Goede Vrijdag)
4 mei 2001 (Dodenherdenking)
25 mei 2001

1 juni 2001


Op deze data is bureau Burgerzaken in de avonduren gesloten. Op de overige vrijdagavonden is het bureau Burgerzaken geopend van 19.00-20.00 uur.

Slechte bereikbaarheid door fout parkeren

Auto´s worden lang niet altijd in de daarvoor bestemde vakken geparkeerd. Dit kan in geval van nood gevaar opleveren. Door fout geparkeerde auto´s zijn bepaalde straten en wijken in De Lier slecht of niet bereikbaar voor brandweer, politie en/of ambulance. Parkeer uw auto daarom altijd in de daarvoor bestemde parkeervakken.

12 mei: Multiculturele dag De Lier

Op 12 mei 2001 organiseert het Dario Fo college uit Poeldijk een Multiculturele dag in De Lier. Het thema van deze dag is ´Grenzeloos De Lier´. Tijdens de Multiculturele dag wordt een expositie van landkoffers gepresenteerd op diverse locaties. Dertig Westlandse kunstenaars hebben van een gedicht een kunstwerk gemaakt in een ´landkoffer`. De gedichten zijn geschreven door nieuwe Westlanders met een ander land van herkomst.
De dertig landkoffers vormen samen een expositie over een nieuw begin in een vreemd land, over angst en heimwee, verlies en kracht, gastvrijheid en respect.

Rondom de expositie vinden verschillende activiteiten plaats. Van 11.00 tot 15.00 uur kunt u genieten van poëzie, kunst, muziek en dans. Tevens kunt u proeven van lekkernijen uit allerlei culturen. Er worden ook activiteiten voor jongeren en kinderen georganiseerd.

Nationale herdenking op vrijdag 4 mei 2001

Tijdens de Nationale Herdenking op vrijdag 4 mei 2001 herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Het gemeentelijk comité voor de 4 mei herdenking roept alle inwoners van De Lier op om op 4 mei:

- vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de Nederlandse vlag (zonder wimpel) halfstok te hangen;

- vanaf 20.00 uur tot 20.02 uur volkomen stilte in acht te nemen;
- deel te nemen aan de plechtige herdenking bij het herdenkingsmonument op de hoek van de provinciale weg en de Sportlaan;
- na afloop van de twee minuten stilte deel te nemen aan de bloemenhulde bij het monument.

Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid bij het monument wordt in de N.H. Kerk aan de Hoofdstraat een herdenkingsbijeenkomst gehouden. De aanvang van deze bijeenkomst is 19.00 uur. De deuren zijn open vanaf 18.30 uur.
Tijdens deze bijeenkomst zal burgemeester Van der Meer het woord voeren. Eveneens wordt er een bijdrage geleverd door vertegenwoordigers van het Lierse asielzoekerscentrum en de Jeugdraad. Muzikale medewerking wordt verleend door Les Sirènes en organist J. van de Zande.
Iedereen is van harte uitgenodigd om de herdenkingsbijeenkomst bij te wonen. Aansluitend op de bijeenkomst volgt de stille tocht naar het monument.

Bij het monument wordt medewerking verleend door de Christelijke Harmonievereniging Excelsior.

Na afloop van de kranslegging en bloemenhulde bent u van harte welkom in de raadzaal van het gemeentehuis.

Sluiting winkels:
In verband met de nationale herdenking zullen op 4 mei de winkels vanaf 19.00 uur gesloten zijn.

(Van de wijkagent) - Geef inbrekers geen kans

Inbraak, het gebeurt bijna dagelijks in het gehele Westland. In bedrijven en woningen. Het maakt de inbreker niet uit. Waar hij de kans krijgt, gaat hij naar binnen. Regelmatig kan hij zo naar binnen lopen of klimmen. Hij maakt gebruik van de naïviteit van mensen die er niet altijd bij stilstaan dat bepaalde personen hun ´brood verdienen´met het plegen van diefstallen.

Voor de inbreker maakt het niet waar hij naar binnen gaat. Hij zoekt wel naar plekken waar inbreken eenvoudig is en waar hij zich snel uit de voeten kan maken. Daarom geeft hij de voorkeur aan vrijstaande- en hoekwoningen. De gelegenheidsinbreker wandelt door de wijk en neemt zijn kans waar bij woningen waar hij makkelijk en snel naar binnen kan. Hij is in het bezit van een schroevendraaier of een tang om een raam of deur te forceren. Bij een onbeveiligd raam doet hij er ongeveer 30 seconden over om binnen te komen. Bij een beveiligd raam of beveiligde deur, voorzien van inbraakwerend hang-en sluitwerk doet hij er, met goed gereedschap 5 tot 10 minuten over om in te breken. Soms lukt het hem helemaal niet. Daarom kiest deze gelegenheidsinbreker vrijwel altijd een niet beveiligde woning.

Ook in De Lier zijn veel woningen nog niet beveiligd. De gemeente, woningstichting en politie doen hun best om dit te veranderen. De gemeente stelt bijvoorbeeld eisen aan nieuw te bouwen woningen. De woningstichting voorziet huurwoningen tijdens het groot onderhoud van degelijk hang-en sluitwerk. De politie probeert zoveel mogelijk preventieadviezen te verstrekken. Helaas gebeurt dit pas vaak na een inbraak.

Voorkom inbraak, zorg voor een goed beveiligde woning!

Gecertificeerde beveiligingsbedrijven kunnen u een goed advies verstrekken. Uiteraard kunt u bij vragen of advies over beveiliging ook terecht bij de politie te Naaldwijk (tel. 615811). Vraag dan naar inspecteur Marianne Niessink of wijkagent Willem Smit.

GEEF HET DOOR, RECHTS GAAT VOOR

Alle bestuurders van rechts krijgen voorrang op gelijkwaardige kruisingen.
Vanaf 1 mei 2001 moeten bestuurders op gelijkwaardige kruisingen voorrang verlenen aan alle bestuurders die van rechts komen. Hiermee vervalt de regel dat 'snelverkeer' op gelijkwaardige kruisingen voor 'langzaam verkeer' gaat.

Waarom deze verandering?
De maatregel is genomen om de voorrangsregels te vereenvoudigen. Vanaf
1 mei 2001 geldt de algemene voorrangsregel 'rechts gaat voor' immers voor alle bestuurders en niet alleen voor bestuurders van motorvoertuigen. Hierdoor wordt de voorrangsregeling een stuk logischer en duidelijker. Dit voorkomt misverstanden, waardoor de kans op verkeersongevallen op gelijkwaardige kruisingen zal afnemen. Het is ook een veilig idee dat we nu dezelfde regels hebben als de landen om ons heen. Op vakantie bijvoorbeeld hoeven we ons in die landen niet meer aan te passen aan andere voorrangsregels.

Waar moeten we op letten?
Voortaan krijgen dus alle bestuurders die op een gelijkwaardige kruising van rechts komen, voorrang. Het is daarom belangrijk te weten, wat we onder bestuurders verstaan en wat gelijkwaardige kruisingen zijn.

Wat zijn bestuurders?
Bestuurders zijn alle weggebruikers, behalve voetgangers. Het gaat dus om bestuurders van een motorvoertuig (zoals auto, vrachtauto, bus, motorfiets of tractor), fietsers, bromfietsers, snorfietsers, bestuurders van een brommobiel of een invalidenvoertuig, bestuurders van een paard en wagen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee. Voetgangers (en alle weggebruikers die daaraan gelijkgesteld zijn, zoals skeelers, skaters en steppers) zijn géén bestuurders en vallen niet onder de nieuwe voorrangsregel.

Wat is een gelijkwaardige kruising?
Een gelijkwaardige kruising is een kruising, waar de voorrang niet apart geregeld is. Let wel: op gelijkwaardige T-kruisingen geldt de nieuwe voorrangsregel ook! Op kruisingen, waar de voorrang wél geregeld is, bijvoorbeeld door verkeerslichten, voorrangsborden, haaientanden of een inrit-/uitritconstructie, veranderen de voorrangsregels niet. Ook op kruisingen tussen een verharde en een onverharde weg blijft de voorrangssituatie ongewijzigd. Bestuurders op de onverharde weg blijven voorrang verlenen aan alle bestuurders op de verharde weg.

Hoe zit het met de tram?
De voorrangsregels voor de tram blijven gelijk. De tram krijgt op gelijkwaardige kruisingen altijd voorrang, of hij nu van rechts of links komt.

Voorrang héb je niet, voorrang kríjg je!
Voorrang is geen recht. Het is van groot belang dat fietsers, bromfietsers, ruiters, etc. per 1 mei 2001 geen voorrang némen, als ze op gelijkwaardige kruisingen van rechts komen, maar eerst goed opletten of ze voorrang kríjgen. Oogcontact met medeweggebruikers kan daar een belangrijke rol bij spelen. Wees er altijd op bedacht dat bestuurders misschien geen voorrang verlenen. Neem bij twijfel geen risico en laat de ander gewoon voorgaan. Zorg bovendien voor een goede verlichting en reflectie op de (brom)fiets.