Den Haag, 23 april 2001

Donner helpt WAO om zeep

De belangrijkste aanbeveling van de commissie-Donner behelst een beperking van de WAO tot volledige en blijvend arbeidsongeschikten. Volgens Tweede-Kamerlid Jan de Wit (SP) is daarmee de hele kern van de Nederlandse arbeidsongeschiktheidsverzekering om zeep geholpen, terwijl dat nergens voor nodig is.

"De kern van de arbeidsongeschiktheidsverzekeringsgedachte is dat iedereen die - om welke reden dan ook - arbeidscapaciteit verliest tegen de inkomensderving als gevolg daarvan is verzekerd. Dus ook als dat verlies tijdelijk is, of als gevolg van psychische klachten. Dat staat nu ter discussie", aldus De Wit. Een onnodige discussie als het aan hem ligt:

"Donner komt met een papieren maatregel die mensen in plaats van in de WAO in de WW of de bijstand helpt. Weliswaar zullen de WAO-cijfers dalen, maar de arbeidsongeschiktheid neemt niet af. De echte problemen blijven onaangeroerd. Geen maatregelen om de veiligheid of de omstandigheden op het werk te verbeteren. De privatisering van de Ziektewet - die tot veel discriminatie van arbeidsgehandicapten heeft geleid - wordt niet teruggedraaid en de ook een echte verbetering van de arbozorg blijft uit, omdat de werkgevers financieel verantwoordelijk blijven. Lange wachtlijsten in de gezondheidszorg die tot een te late behandeling leiden worden niet aangepakt en werkgevers worden nog steeds niet verplicht om nieuwe arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, zodat (ex)WAO-ers nog steeds vrijwel kansloos zijn op de arbeidsmarkt.

Wéér een gemiste kans en wéér worden de zieke of toekomstig zieke werknemers gepakt, terwijl dat nog nooit iemand beter heeft gemaakt."

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan de Wit:

06- 22 788 042