CDA

CDA geeft oplossing LIO-oneerlijkheid

CDA-woordvoerder Maria van der Hoeven heeft in het LIO-debat van 19 april jl. er voor gepleit extra geld in te zetten om de financiele onrechtvaardigheid tussen LIO-krachten weg te werken. De beloningsongelijkheid tussen een LIO-stagiair-die hooguit een kleine onkostenvergoeding krijgt- en een LIO-werknemer die wel wordt betaald- kan volgens het CDA echt niet. De opmerking van de minister dat scholen zelf maar met een oplossing moeten komen uit het te verruimen schoolbudget noemt Van der Hoeven wel erg gratuite. Zij vindt dat de minister in ieder geval de helft van het benodigde bedrag van 60 miljoen gulden beschikbaar moet stellen en de andere helft kan dan uit het CAO-overleg komen. Betaling van leer arbeidsovereenkomsten is immers in feite een CAO-punt, stelt het CDA-kamerlid.

Begeleiding LIO's
In het uiterste geval kan de 15 miljoen die uitgetrokken was voor begeleiding van LIO-stagiares ingezet worden om het verschil in beloning weg te werken. Zij noemt het een raar onderscheid dat de begeleiding van een LIO-stagiair wel wordt vergoed en de begeleiding van een LIO-werknemer niet. Beide soorten LIO's kosten immers evenveel tijd en energie aan begeleiding.

Van der Hoeven wil dat alle PABO's in twee jaar duale opleidingen kunnen worden en LIO-werknemers afleveren. Nu staan nog maar 14 PABO's als duaal geregistreerd. De andere 31 nog niet. Zij diende hiervoor een wijzigingsvoorstel in.