Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Beroepscompetenties van hbo-verpleegkundigen beschreven

Nieuwe NIZW-publicatie Met het oog op de toekomst

23 april 2001

Over welke vaardigheden beschikken verpleegkundigen die zijn afgestudeerd aan de hbo-verpleegkunde? Welke specifieke deskundigheid hebben zij de praktijk te bieden? Met het oog op de toekomst bevat een beschrijving van de kerncompetenties voor hbo-verpleegkundigen. Deze publicatie is zojuist verschenen bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW.

In Met het oog op de toekomst beschrijven de auteurs hoe hbo-verpleegkundigen zich in de praktijk onderscheiden van verpleegkundigen die zijn opgeleid op mbo-niveau. Hbo-verpleegkundigen zijn niet alleen zorgverlener, maar ook regisseur, ontwerper, coach en beroepsbeoefenaar. Om deze rollen te adequaat te kunnen vervullen, moeten de hbo-ers tijdens hun opleiding competenties ontwikkelen die aansluiten bij de eisen van de praktijk. Met het oog op de toekomst geeft aan over welke kerncompetenties hbo-verpleegkundigen moeten beschikken.

Inhoud
Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel wordt beschreven wat de deskundigheid is van hbo-verpleegkundigen en welke kerncompetenties zij nodig hebben om de vijf rollen te vervullen die kenmerkend zijn voor hun vakgebied. In het tweede deel komen de verschillende zorgcategorieën aan bod. De lezer vindt in dit deel een groot aantal praktische competentiebeschrijvingen. Vanwege de aansluiting op hbo-opleidingen is daarbij gekozen voor de indeling in afstudeerdifferentiaties. In het derde deel doen de auteurs aanbevelingen voor de inrichting van het onderwijs. Met het oog op de toekomst is geschikt voor opleidingen hbo-verpleegkunde, voor het werkveld en beleidsmakers op het gebied van zorg en onderwijs.

Achtergrond
Sinds de invoering van het nieuwe opleidingstelstel Verpleging & Verzorging in 1997 worden verpleegkundigen op twee niveaus opgeleid: op hbo- en mbo-niveau. Hoe onderscheiden deze niveaus zich en wat is de specifieke meerwaarde van een hbo-verpleegkundige? Dit vormde de aanleiding voor het vernieuwingsproject Beroepscompetenties hbo-verpleegkunde waarbij alle Nederlandse hogescholen met een opleiding verpleegkunde, de hbo-raad en het NIZW betrokken waren. De resultaten hiervan zijn vastgelegd in Met het oog op de toekomst.

Bestellen
Met het oog op de toekomst. Beroepscompetenties van hbo-verpleegkundigen (280 blz.) is geschreven door Aart Pool, Clazina Pool-Tromp, Freddy Veltman-van Vugt en Sia Vogel. De publicatie kost f 39,50. ISBN 90-5050-882-0 en bestelnummer E 32852. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 23 april 2001