Ettelbruck 22 april 2001

Stacey goed voor een podiumplaats in Rally Tour de Luxembourg

In het weekeinde van 21 en 22 april heeft het Nederlandse Subaru-team van Hans Stacey (Best) en Daniël Sonck (B) goede zaken gedaan voor het Internationaal Nederlands Rally-kampioenschap. Al vanaf de eerste klassementsproef zaterdag hebben zij zich duidelijk gepro-fileerd als één van de toprijders. De strijd ging in eerste instantie tussen de teams Greer (Ier-land) Toyota Corolla WRC, Theunissen (NL) Toyota Corolla WRC, Van Woensel (B) Mit-subishi EVO6 en Stacey (NL) Subaru Impreza WRC. Van Woensel moest op KP 8 opgeven met motorproblemen, wat inhield dat de strijd in de top tussen de drie overgebleven teams ging. Zij bleven de rest van het veld zeer constant en op veilige afstand voor.
De eerste etappe sloot het Subaru-team af met de derde plaats en een achterstand van 1 min. 8 sec op de leider Greer. Theunissen lag 35 seconden achter op de Ier. De dag was voor Stacey niet echt goed begonnen. De afstelling was niet optimaal, wat ten koste van de wegligging ging. De eerste service mogelijkheid was pas na 3 klassementsproeven, waardoor Stacey on-geveer 40 seconden verloor. Zondag werd de afstand tussen de driekoplopers en de rest van het veld langzaam maar zeker steeds groter Aan de finish was het verschil tussen Stacey en de volgende deelnemer zelfs uitgelopen tot 7 min en 20 sec. Greer deed 2 uur 36 min. en 31 seconden over de 269,3 km van de Tour de Luxembourg. Theunissen lag 1 min. 3 sec. achter op de winnaar. Het verschil tussen Theunissen en Stacey was nog slechts 39 seconden. "Het is een super auto. We moeten alleen nog iets doen aan de fijne afstellingen. We hebben in Luxemburg bewezen dat we met een Subaru met de specificatie van '98 de Toyota's met de nieuwste snufjes toch goed bij kunnen blijven", was het commentaar van Hans achteraf. Het Subaru-team wist 1 maal de snelste tijd neer te zetten, 5 maal de 2e, 10 maal de 3e en twee maal de 4e tijd.
De weergoden waren de rallyrijders en hun fans het afgelopen weekeinde gunstig gezind. De 10 cm sneeuw, die er tijdens het verkennen lag, was verdwenen en enkel in de morgenuren was het op sommige plekken nog iets opgevroren of nat van de dauw. Dit maakte de eerste bandenkeuze niet makkelijk.
Van de 81 gestarte equipes bereikten 47 de finish.

Einduitslag (nog niet officieel) van de Tour de Luxemburg:

1 4 GREER Ian Toyota Corola WRC A 1 2:36:31
BECKETT Dean 8 1
2 1 THEUNISSEN Rocco Toyota Corola WRC A 2 +1:03 MOMBAERTS Erwin 8 2
3 3 STACEY Hans Subaru Impreza WRC A 3 +1:42
SONCK Daniel 8 3

Het eerstvolgende evenement waar het Subaru-team in actie zal komen is de ELE Rally 8-10 juni. Dit is tevens de thuiswedstrijd voor Stacey.