Koninklijke Nederlandse Federatie van Landelijke Rijverenigingen en Ponyclubs (KNF)


Nieuws

MKZ nieuws

Met ingang van vrijdag 20 april is het mogelijk geworden dat paarden uit de ingesloten gebieden, afkomstig van paardenbedrijven waar zich geen evenhoevigen bevinden eenmalig naar elders worden getransporteerd.

Eénmalige uitplaatsing uit ingesloten gebieden
De te vervoeren paarden dienen geregistreerd te zijn en afkomstig van paardenbedrijven (dus niet van gemengde bedrijven). Dat alleen geregistreerde paarden buiten de ingesloten gebieden mogen worden gebracht heeft te maken met de EU-regelgeving, dat uitgeplaatste paarden niet eerder dan na vijftien dagen, voorzien van een certificaat, geëxporteerd mogen worden. De datum van uitplaatsing dient derhalve vastgesteld en geregistreerd te worden op daartoe bij de RVV verkrijgbare (en ook te downloaden) formulieren. Het downloaden kan vanaf de website www.minlnv.nl

Verplaatsing binnen de ingesloten gebieden
Tevens is het mogelijk geworden, dat geregistreerde en niet-geregistreerde paarden binnen de ingesloten gebieden kunnen worden vervoerd tussen plaatsen waar geen evenhoevigen worden gehouden. De verplaatsing dient aan de RVV gemeld te worden door middel van daartoe bij de RVV verkrijgbare (en ook te downloaden) formulieren. Downloaden vanaf www.minlnv.nl

Voor zowel uitplaatsing uit ingesloten gebied als voor verplaatsing binnen ingesloten gebied dient men aan de volgende voorwaarden te voldoen:

De vervoerder dient desgevraagd een naar waarheid opgestelde verklaring te tonen waaruit blijkt dat het paard afkomstig is van een bedrijf waar geen evenhoevigen worden gehouden.

Het vervoer dient door middel van een speciaal daartoe bestemd formulier (te downloaden vanaf www.minlnv.nl) worden gemeld bij de directeur van de RVV. Een afschrift van dit formulier dient in het vervoermiddel aanwezig te zijn.

De vervoerder van paarden of de bestuurder van een vervoermiddel bestemd of kennelijk bestemd voor het vervoer van paarden is verplicht ervoor zorg te dragen dat na het laden en lossen van paarden, de wielkasten van het vervoermiddel alsmede andere voorwerpen, worden gereinigd en ontsmet, overeenkomstig een door de directeur van de RVV goedgekeurd hygiëneprotocol. Tevens dient een inzichtelijke registratie te worden bijgehouden en tot nader order te worden bewaard waarin in elk geval de volgende gegevens worden opgenomen:
1) adres en plaats van de bezochte bedrijven
2) het aantal vervoerde paarden

3) de gereden route

4) datum en tijdstip van het vervoer



Versoepeling evenementenverbod
11 april 2001

Dinsdagavond 10 april jl. om 19.00 uur heeft het Ministerie van LNV een wijziging doorgevoerd in de tijdelijke regeling evenementenverbod. Dit verbod geldt niet langer voor evenementen waar paardachtigen worden aangevoerd, die afkomstig zijn van bedrijven waarop zich geen evenhoevigen bevinden.

De evenementen dienen uiteraard op plaatsen te worden gehouden waar zich geen evenhoevigen bevinden.

Deelname van paarden uit de ingesloten gebieden is niet toegestaan omdat daar nog het vervoerverbod van toepassing is. Wij wijzen er op, dat op 11 april 2001 een nieuw ingesloten gebied is aangewezen, te weten Ee (bij Dokkum).

Het vastgestelde hygiëneprotocol is van toepassing.

De ontheffing geldt voor alle hippische evenementen en dus ook voor verenigingslessen.

Omdat de organisatoren van evenementen en lessen geen controle op de naleving van de regels kunnen uitoefenen wordt hen geadviseerd zich voor aansprakelijkheid te vrijwaren door de deelnemers een verklaring te laten ondertekenen waaruit blijkt, dat het paard/de paarden niet afkomstig zijn van bedrijven met evenhoevigen.

Er behoeft geen ontheffingsaanvraag bij de RVV te worden ingediend.

Ondanks de versoepeling van het evenementenverbod menen de KNF en de NBVR dat de organisatie van wedstrijden niet uitvoerbaar zal zijn gezien de voorwaarden waaraan dient te worden voldaan. Deze zijn:

Het niet deel kunnen nemen van paarden/pony's die afkomstig zijn uit de zogenaamde ingesloten gebieden. In deze gebieden is het vervoersverbod nog steeds van kracht en deelname aan wedstrijden is derhalve niet mogelijk.

Uitsluiting van paarden die afkomstig zijn van bedrijven waar evenhoevigen worden gehouden. Veel ruiters die deelnemen aan de basiswedstrijdsport hebben hun paard/pony gestald op een bedrijf waar eveneens evenhoevigen verblijven. Al deze paarden/pony's zijn van deelname aan wedstrijden uitgesloten.

Naar verwachting zullen veel landeigenaren hun terreinen als gevolg van de MKZ crisis niet ter beschikking willen stellen voor het organiseren van een paardensportevenement.

Voor de volledigheid volgt onderstaand nogmaals het hygiëneprotocol waaraan moet worden voldaan.

Logboek
De chauffeur van het transportmiddel, bestemd voor het vervoer van paarden, houdt een logboek bij. Dit kan handmatig of via een computer plaatsvinden.

Van elk bezoek aan een bedrijf zijn de onderstaande gegevens bekend:
- naam chauffeur, kenteken wagen en eventueel aanhanger;
- naam, adres en woonplaats herkomstbedrijf;
- datum en tijdstip van vervoer (aanvangstijd t/m lostijd);
- beschrijving van te vervoeren paarden;

- naam, adres en woonplaats bestemmingsbedrijf;
- gereden route;

- gebruikt ontsmettingsmiddel.

Hygiënemaatregelen
De kritische onderdelen (banden, wielkasten, treeplank, laadklep, vloermatten en pedalen) van het transportmiddel en indien van toepassing de trekauto worden gereinigd en ontsmet kort voordat het terrein van een bedrijf wordt verlaten. Eventueel vindt deze reiniging en ontsmetting ook plaats voordat het bedrijf wordt betreden. Dit kan handmatig (rugspuit) of met een automatische installatie plaatsvinden. Reinigen en ontsmetten kan gelijktijdig plaatsvinden. Ontsmetting heeft geen zin wanneer de kritische onderdelen niet schoon (gereinigd) zijn.

Het paard dient men voor aanvang van het vervoer op de gebruikelijke manier te wassen, de hoeven uit te krabben en te reinigen en voor het betreden van het vervoermiddel door een bak met ontsmettingsmiddel te laten lopen of men dient de hoeven af te nemen met een doek, die voldoende is gedrenkt in een ontsmettingsmiddel. Op het terrein van het herkomstbedrijf en het bestemmingsbedrijf dient de chauffeur de door de paardenhouder genomen voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

De chauffeur draagt in het geval het herkomstbedrijf en/of het bestemmingsbedrijf een bedrijf is waar evenhoevigen worden gehouden bij het verlaten van de wagen schone plastic wegwerp-overschoenen, een wegwerp-overall en schone plastic wegwerp-handschoenen. Gedragen overschoenen, overall en handschoenen worden na éénmalig gebruik op het bedrijf achtergelaten. De chauffeur moet bij het verlaten van het bedrijf de handen wassen met (desinfecterende) zeep.

Ontsmettingsmiddelen
Te gebruiken ontsmettingsmiddelen voor vervoermiddelen: 1 % natronloog, 2 % citroenzuur.
Te gebruiken ontsmettingsmiddel voor paarden: 2 % citroenzuur. Tevens is een ander, vergelijkbaar, desinfectiemiddel toegestaan mits dit minimaal dezelfde werking heeft. Van deze middelen dient de naam, het toelatingsnummer van het College van Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) en de termijn dat ze volgens het CTB zijn toegelaten te worden geregistreerd.

Officieel vastgesteld door de plv-directeur van de RVV op 5 april 2001, goedkeuringsbrief TRVV/019223/HDr.



Agenda Ledenraadsvergadering 23-04-2001
Hotel De Biltsche Hoek, De Bilt, 19.30 uur


1. Opening



2. Notulen

2.1 Notulen van de ledenraadsvergadering d.d. 18 december 2000 2.2 Notulen van de ledenraadsvergadering d.d. 5 februari 2001


3. Ingekomen stukken en mededelingen
3.2 Voortgang herstructurering
3.2.1 Organisatie implementatie
3.2.2 Overzicht werkgroepen implementatietraject 3.2.3 Planning
3.2.4 Overigen
3.3 Samenstelling diverse commissies
3.4 Overigen


4. Nieuwbouwplannen (voorlopige agenda punt 3.1) 4.1 Voortgang nieuwbouwplannen
4.2 Besluitvorming t.a.v. nieuwbouwplannen


5. Nagekomen wijzigingen ABWS-reglement (voorlopige agenda punt4)
5.1 Wijziging promotieregeling dressuur voor pony's behorende tot de categorie AB
5.2 Wijzigingen SGW-reglement


6. Goedkeuring gedragscode (voorlopige agenda punt 5)

7. Selectietermijnen voor kampioenschappen (voorlopige agenda punt 6)

8. Jaarverslag 2000 (voorlopige agenda punt 7)

9. Rekening en verantwoording over het jaar 2000 (voorlopige agenda punt 8)
9.1 Toelichting door de penningmeester
9.2 Verslag van de financiële commissie
9.3 Rapport van de financiële commissie
9.4 Vaststelling van de rekening en verantwoording


10. Voortgang uitvoering technisch werkplan (voorlopige agenda punt 9)

11. Wat verder ter tafel komt / Rondvraag


12. Sluiting



MKZ - Problematiek
Wedstrijden in April 2001

De verslechterde situatie m.b.t. de verspreiding van het mond- en klauwzeervirus (MKZ) in Nederland is aanleiding voor de de KNF en NBVR om zich te beraden op de actuele status van de mogelijkheden tot het organiseren van wedstrijden.

Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) geeft aan dat evenementen met dieren een groot risico vormen. Daarom zijn evenementen met vee (evenhoevige dieren, maar ook paarden) van overheidswege verboden. Rekening houdend met de zogeheten incubatietijd van de MKZ-aandoening, ligt het voor de hand op dit moment te veronderstellen dat deze maatregel op zijn minst gedurende de maand april 2001 van kracht zal blijven.

Manegewedstrijden
Binnen deze regelgeving zou het wellicht toch mogelijk kunnen zijn om op bepaalde (manege) bedrijven een wedstrijd doorgang te laten vinden, indien en voor zover er daartoe gebruik gemaakt zou worden van paarden, die reeds op het betreffende bedrijf aanwezig zijn. De KNF en de NBVR ontraden wedstrijdorganisatoren echter stellig om aldus te werk te gaan.

Wij realiseren ons dat deze onvoorziene onderbreking van de wedstrijdactiviteiten wellicht overlast met zich meebrengt en betreuren het uiteraard, indien dat het geval mocht zijn; tegelijkertijd stellen wij vast dat de huidige MKZ-situatie dermate ernstig is, dat van allen die daarbij op welke wijze dan ook direct of indirect zijn betrokken - ook veelal in hun eigen belang - een bijdrage mag worden verwacht, om de gevolgen daarvan zo veel mogelijk te beperken. Wij vragen daarvoor begrip en medewerking.

In verband met het bovenstaande is er door de KNF en de NBVR besloten dat alle wedstrijden die in de periode tussen 1 en 30 april 2001 staan gepland, waarvoor reeds een goedgekeurd vraagprogramma is afgegeven en die onder de hiervoor genoemde beperkende omstandigheden doorgang zullen vinden, reglementair als een "Onderlinge Wedstrijd" zullen worden aangemerkt. Als gevolg daarvan zullen de door de deelnemers geboekte resultaten dan ook niet voor puntenregistratie in aanmerking komen.

Annulering wedstrijden
Wanneer wedstrijdorganisatoren zich genoodzaakt zien hun wedstrijd, als gevolg van de Ministeriële beschikking te annuleren, zullen hen hiervoor door de KNF of door de NBVR, gezien deze buitengewone omstandigheden, geen annuleringskosten in rekening gebracht worden.

Deze informatie is gebaseerd op gegevens, die ons ter beschikking stonden op woensdag 28 maart 2001 / 14.00 uur. Aangezien niet uitgesloten kan worden dat de gegevens in deze publicatie, als gevolg van actuele ontwikkelingen, geheel of gedeeltelijk zouden kunnen wijzigen en daardoor dus niet geheel juist meer zouden kunnen zijn, bevelen wij u aan ook de berichtgeving in de media nauwkeurig te blijven volgen.

Bovendien kunt u zich telkens voor het verkrijgen van de meest actuele informatie wenden tot de internetsite van het Ministerie van LNV: www.minlnv.nl/mkz.



Mond- en Klauwzeer

Naar aanleiding van de mond-en klauwzeerproblematiek zijn alle bijeenkomsten op het Federatiecentrum tot nader order afgelast. Voor vergaderingen geldt dat van geval tot geval zal worden bekeken of deze door zullen gaan.

Het vervoersverbod voor paarden is nog steeds van kracht.

Wel geldt voor het hele land dat met uitzondering van de besmette- en toezichtgebieden met een paard aan de hand, onder het zadel of aangespannen de openbare weg weer mag worden betreden.

Het is nog niet bekend hoe lang e.e.a. gaat duren. Wedstrijden en andere evenementen zullen dan ook tot nader order niet door kunnen gaan.

Veel mensen bellen naar het Federatiecentrum met de vraag of paarden en pony's worden vernietigd bij een ruiming vanwege MKZ. Op de website van het Ministerie van LNV staat hierover dat MKZ-gevoelige dieren, zoals runderen, varkens, schapen en geiten worden vernietigd. Paarden, honden en katten worden niet geruimd.

Ten aanzien van het vervoer van veevoeders is bepaald dat verpakte voeders voor vee en pluimvee van een detailhandelaar naar consument vervoerd mogen worden. Het vervoer van ruwvoer is nog steeds niet toegestaan.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de internetpagina van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij www.minlnv.nl.

Telefonisch kunt u informatie verkrijgen bij de informatienummers van de RVV 0800-1556 en van LTO 0800-1255.