Afzender: cobouw@wkths.nl

Contactpersoon: Ferry Heijbrock

Geslepen slijpers slaan weer hun slag. Kijk uit!!!

Datum: 23 april 2001

Geslepen slijpers slaan weer hun slag

Vooral in Brabant en Zuid-Holland en iets mindere mate in Noord-Holland zijn lieden die zich uitgeven voor gereedschapsslijpers weer actief. Dit keer komen ze zelfs goed gedocumenteerd op de bouwplaatsen langs.

Waarschijnlijk via de Kamer van Koophandel benaderen ze bouwvakkers of de uitvoerder met de naam van mensen van kantoor die opdracht zou hebben gegeven voor het slijpen van boren en zagen. Een krabbeltje op een afgiftebon is vervolgens voldoende voor een gepeperde rekening die in een enkel geval oploopt tot 40.000 gulden.

Een aannemer in Zuid-Holland die het bedrag wist terug te praten tot 20.000 gulden, nog steeds veel te veel voor een zaag van een paar tientjes, kreeg achteraf ook nog een nota voor de btw gepresenteerd.

Wie weigert te betalen, kan dreigementen verwachten. Die beperken zich niet tot de aannemer zelf of goederen waarvan gedreigd wordt dat daar de brand in gestoken wordt, maar ook familie wordt daarbij betrokken. Het ernstigste tot nog toe is een telefoontje naar een zoontje van een aannemer die te horen kreeg dat zijn vader niet meer thuis zou komen.

Het is niet voor het eerst dat slijpers op deze manier te werk gaan. De methodes die ze hanteren, worden echter wel steeds harder. De politie kan weinig aan de praktijken doen. Voor zover het gaat om het slijpen en de daarbij behorende exorbitant hoge rekeningen, lijkt er juridisch weinig aan te doen. De politie adviseert slechts niet te snel te betalen, maar eerst maar eens te onderhandelen.

Anders is het met de dreigementen, die veel weg hebben van afpersing. Het is echter praktisch onmogelijk om de slijpers daarbij op heterdaad te betrappen.

BouwNed waarschuwt in het komende nummer daarom nog maar eens tegen de slijpers. Weliswaar weten zo langzamerhand alle aannemers wel dat deze criminelen op pad zijn, maar vergeten zij nog steeds hun voltallige personeel op het hard te drukken om geen gereedschap ter slijping mee te geven aan onbekenden.

Een rondje door de andere provincies leert dat als er daar al sprake is van malafide slijpers, daarover weinig bekend is. Bij afdelings- en gewestsecretariaten zijn in ieder geval geen meldingen binnengekomen. Wel heeft onlangs de Twentse Courant melding gemaakt van een geval.

Cobouw

Ju;iana van Stolbergenlaan 148

2595 CL

Den Haag

Telefoon: 070-3045700