CDA

PvdA-voorzitter Koole: Paars niet heilig - PvdA nu dichter bij CDA dan bij VVD

'Als het gaat om de nieuwe coalitie is de situatie nu anders dan in '98. Toen was voortzetting van Paars inzet van de verkiezingen. Dat zal in 2002 evident niet zo zijn. Paars is niet heilig'. Dit zegt Koole in een tweegesprek met Marnix van Rij in het CDA-Magazine dat 21 april jl is verschenen.

Van Rij en Koole trekken lessen uit de formatie van '98. Koole: "Er zit spanning in het feit dat je jarenlang verantwoordelijkheid hebt gedragen voor een beleid. Je kunt niet zomaar breken met het verleden. Maar dat betekent niet dat je de Zalmnorm in je programma zet. Dat spreek je bij het regeerakkoord af. Zoiets heeft een tijdlang goed gefunctioneerd om de overheidsfinanciën op gang te krijgen, maar daarvan stel je nu vast dat het niet meer werkt."

Van Rij: "Maar als je nu naar 1998 kijkt. Toen hebben wij de analyse gemaakt dat het idee van algehele lastenverlichting niet meer werkte. Maar dat je moest investeren in kwaliteit, in de zorg, in het onderwijs. Wat mij toen verbaasde is dat de PvdA toch weer begon aan een voortzetting van het beleid van Paars. En daar krijg je naar mijn idee nu dus de rekening voor gepresenteerd."

Koole: "Er is achter de schermen hard geknokt voor een goede PvdA-inbreng. Het regeer-akkoord voldeed natuurlijk niet aan alle wensen van de PvdA, maar alles overwegende vonden we dat dit het beste was om door te gaan met Paars. Ik vind ook dat we op die punten veel sterker de nadruk moeten leggen. Dat doet me denken aan die tekening van Peter van Straaten, waar ik probeer de zaak naar links te trekken, terwijl Melkert en Kok heel hard recht vooruit willen gaan."

Beter voor PvdA dat Kok stopt
Van Rij: "Kok heeft zijn karwei geklaard. Het is één van de meest succesvolle premiers geweest, samen met Lubbers, die maakt deze rit af en dan moet het klaar zijn. Voor de PvdA zou het echt het beste zijn als hij na deze periode stopt."

Het hele artikel is binnenkort te downloaden via het Podium Drukpers van deze website.