Gemeente Zaanstad


Zaanstad sluit 2000 af met positief resultaat van

maandag 23 april 2001

De gemeente Zaanstad sluit het jaar 2000 af met een positief resultaat van 14.128.166,-. Hiervoor zullen separaat bestedingsvoorstellen aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Dit blijkt uit het concernverslag 2000 van de gemeente Zaanstad. Dit verslag wordt jaarlijks opgesteld en gaat in op de belangrijkste financiële- en beleidsontwikkelingen in relatie tot de voornemens voor 2000.

Belangrijkste financiële afwijkingen ten opzichte van de begroting 2000

Belangrijkste afwijkingen in zowel positieve als negatieve zin- zijn:
* een hogere bijdrage uit de Algemene Uitkering uit het gemeentefonds dan begroot; 13,3 miljoen, welk bedrag vrijwel geheel het gevolg is van de gunstige economische ontwikkelingen in Nederland;

* lagere rentelasten (3,4 miljoen);

* lagere lasten uitkeringen (2,1 miljoen),
* hogere opbrengsten belastingen en leges ( 3,1 miljoen), met name tengevolge van volume-groei van de stad;

* hogere bedrijfsvoeringskosten ( 9,3 miljoen);
Financiële positie Zaanstad
In het positieve rekeningsresultaat komt niet de benarde financiële positie van Zaanstad naar voren. De gemeente heeft ten opzichte van vergelijkbare gemeenten weinig eigen inkomsten zoals bijvoorbeeld inkomsten uit grondexploitaties en parkeergelden en ontvangt relatief weinig inkomsten van het Rijk. Daarnaast is het eigen vermogen van Zaanstad het laagste van de 50 grootste gemeenten, uitgedrukt in guldens per inwoner.
De in 1999 gestarte lobby over de hoogte van de Algemene Uitkering van Zaanstad ten opzichte van gelijksoortige gemeenten is in 2000 geïntensiveerd.

Belangrijkste beleidsontwikkelingen in 2000:

Inverdan

Een belangrijke ontwikkeling in het afgelopen jaar is de ontwikkeling van Inverdan (dit is de nieuwe naam van het Stationsgebied). Afgelopen jaar stond in het teken van het Ontwikkelings Perspectief (OP). In dit OP wordt de ontwikkelrichting van het hele plangebied geschetst: de stationsomgeving in brede zin, het centrum én de aanliggende wijken.

De raad stelde in 1999 voor Inverdan een krediet van f 2 miljoen gulden ter beschikking voor de fase tot en met het Masterplan. Vanuit het rekeningresultaat 1999 werd nog eens f 1,5 miljoen gulden toegekend voor de voorbereiding. Tot eind 2000 is f 2,7 miljoen besteed. De verwachting is echter dat dit nog onvoldoende is, gezien ook de kwalitatieve impuls die nodig wordt geacht voor projectorganisatie en juridische inzet van dit zeer omvangrijke project.

Saendelft

Na de periode van schorsing van de bouwvergunningen, zijn de bouwactiviteiten in Saendelft goed op gang gekomen. De eerste woningen zijn medio 2000 opgeleverd, en de bouw van de eerste basisschool is gestart. Vanaf oktober 2000 werden de eerste grote aantallen nieuwbouwwoningen opgeleverd.
Over de schade naar aanleiding van de wijziging van het bestemmingsplan wordt nog steeds onderhandeld tussen de marktpartijen en de gemeente.

Zaankanteling

Een belangrijke interne ontwikkeling is de Zaankanteling. In het jaar 2002 wordt de ambtelijke organisatie ingericht op basis van vraagpatronen van de inwoners van de stad. Dit leidt tot oprichting van de dienst Stad, de dienst Wijken en de dienst Publiek. Deze diensten worden ondersteund door een Concernstaf en door Stadsbedrijven Zaanstad.