Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale



Filosofie van de Levenskunst

Volgens onderzoek maakt extreme rijkdom niet gelukkig. Integendeel. Maar wat maakt dan wel gelukkig? Wat houdt het goede leven in en hoe kunnen we ons eigen leven tot een kunst maken? Een gelukkig leven leiden gaat niet vanzelf, je moet er zelf actief mee bezig zijn.

Tijdens deze workshop komen drie filosofen aan bod die meenden dat het leven tot een kunst kan worden verheven. De eerste avond gaat over Aristoteles en het streven naar voortreffelijkheid. De tweede avond over Epicurus en de kunst van het genieten. Er wordt afgesloten met Zen en aandachtig leven in het hier en nu.
In de workshop lezen we gezamenlijk teksten, onderzoeken we thema's en leggen we verbanden met onze eigen ervaring. We onderzoeken hoe de bovenstaande filosofen dachten over onderwerpen als karaktervorming, gemoedsrust, leven in het hier en nu en hoe het denken in dienst kan staan van de ontwikkeling van levenskunst.

De docent van deze workshop is Dries Boele. Hij is filosoof en werkzaam als Socratisch gespreksleider en filosofisch consulent.

Inschrijven bij Studium Generale, Auditorium 2.02. De kosten bedragen f7,50.



Workshop Filosofie van de Levenskunst
Dries Boele
Maandag 23 april, dinsdag 1 mei en maandag 14 mei 19.45 tot 22.15 uur