Persbericht

Boek over Zeeuwse strijd tegen het water

Onlangs verscheen de tweede druk van Zeeuwen tegen het water. Dit boekje over 'sporen van de waterstaatsgeschiedenis in Zeeland' werd geschreven door Jan J.B. Kuipers. Het maakt deel uit van de cultuurhistorische reeks van de provincie Zeeland.

Zeeuwen tegen het water behandelt in kort bestek de Zeeuwse bedijkingsgeschiedenis, de strijd tegen vloeden en overstromingen, de Deltawerken en het waterstaatkundig erfgoed in de provincie. Veel aandacht wordt geschonken aan het verschijnsel van de 'verdronken dorpen', waarvan er enkele honderden in de zuidwestelijke delta zijn aan te wijzen. De provincie Zeeland wil voor deze verdronken dorpen een monument oprichten. Het zou in 2003, bij de herdenking van de februariramp van 1953, gepresenteerd dienen te worden.

De eerste druk van Zeeuwen tegen het water verscheen in 1998 en is inmiddels uitverkocht. Voor de tweede druk heeft de auteur het werk herzien en aangevuld. Ook de uitvoering is gewijzigd. Het formaat van de illustraties is kloeker en de huidige uitgave is voorzien van een harde omslag.

Voor de cultuurhistorische reeks van de provincie Zeeland werkt Jan Kuipers nu in samenwerking met Peter Sijnke aan een boekje over Zeeuwse gedenktekens, dat in 2002 zal verschijnen. Dit boekje is een vervolg op het door beide auteurs geschreven Van schandsteen tot straatkapel. Kleine monumenten en ornamenten in Zeeland, verschenen in het najaar van 2000.