P E R S B E R I C H T

STICHTING I-FACE SLUIT AFRIKA

AAN OP NIEUWE ECONOMIE

Arme landen kunnen gelden verdienen in Nederland via Internet

Stichting i-Face lanceert vandaag via haar website www.i-face.nl, een uniek initiatief om de nieuwe economie in Afrika een stimulans te geven. Door kansarme Afrikanen op te leiden in de ICT kunnen ze werkzaamheden verrichten waarvoor in Nederland amper krachten te vinden zijn. Te denken valt dan aan programmeren, coderen en het invoeren van allerlei gegevens in computerbestanden.

Het bijzondere is dat alle bedrijven die meedoen aan het initiatief er zelf ook veel aan hebben. Volgens i-Face is dit economische model ook uitdrukkelijk de opzet, omdat liefdadigheid weliswaar goed is, maar een win-win-situatie nog beter. Op de vandaag geopende website www.i-face.nl kunnen bezoekers doorklikken naar onder meer Jobnews.nl en Quoteonwine.com. Wie bijvoorbeeld bij Quoteonwine.com het i-Face pakket wijn koopt, draagt 4,5 Euro bij aan deze virtuele collecte. De deelnemende bedrijven staan immers een bepaald percentage van de order of een beloning voor bepaalde acties af aan stichting i-Face.

Satellietverbinding

Volgens initiatiefnemer Peter van de Fliert, accountant en in het dagelijks leven werkzaam bij Andersen, zijn er in de arme landen van Afrika amper wegen, infrastructuur en scholen . Ons doel is om Afrikanen leren om te gaan met computers. Vervolgens kunnen ze via een computer en een satellietverbinding werkzaamheden verrichten voor bedrijven waar dan ook ter wereld.

Het eerste project is het inrichten van een school in Zimbabwe met internetcomputers om vervolgens de kinderen op te leiden met de fijne kneepjes van de nieuwe economie. Van de Fliert: Elke dag sterven er 25.000 mensen de hongerdood, terwijl er geld en eten genoeg is in de wereld. Als we de nieuwe generatie in Afrika nu betrekken bij de nieuwe economie en ze de mogelijkheid bieden om hier ook van te profiteren, zetten we een goede stap in de richting om de hongersnood op te lossen .

Zodra de eerste generatie is opgeleid in het omgaan met computervaardigheden wil Stichting i-Face werk, waarvoor in Nederland amper krachten zijn te vinden, uitbesteden. Van de Fliert: Zoals in India fabriekshallen met Java-programmeurs, voorheen kansarmen, een goede boterham verdienen door voor het Westerse bedrijfsleven te werken, zo gaan wij dat doen met Afrika. Het werk wordt simpelweg per email verstuurd, waarna ze het op de computer kunnen uitvoeren en vervolgens weer per email terugzenden. Er komt geen snelweg of vliegtuig aan te pas. Door ze op deze manier zelf geld te laten verdienen, kunnen ze hun eigen welvaart verwezenlijken.

Binnen vijf jaar wil stichting i-Face ook virtuele marktplaatsen opzetten in Afrika. Nu weet de boer veelal niet wat de marktprijs is. Ze zijn volkomen overgeleverd aan de informatie die ze van de handelaren krijgen. Door het bouwen van een marktplaats op Internet, wordt de markt transparant, profiteert de boer van de echte prijs en kan vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd.

PROFIEL I-FACE

Stichting i-Face werd in 2000 opgericht. Deze stichting is 100% not-for-profit en onafhankelijk. Door te werken met sponsors is de overhead tot een minimum beperkt. De sponsors van het initiatief zijn Andersen (hoofdsponsor), Bibit Internet Payments, Nedstat, Vuurwerk Internet, Jansen Venneboer, NB-COM en ZZICT.