Arrondissementsparket Alkmaar

Alkmaar, 23 april 2001 Schietincident burgemeester Haanstra

Recherche heeft dertig tips ontvangen

De politie heeft in het onderzoek naar het schietincident in Stede Broec tot nu toe ruim dertig tips ontvangen. Deze tips zijn afkomstig van buurtbewoners, voorbijgangers en het zijn reacties op de compositiefoto. Inmiddels heeft onderzoek ook duidelijk gemaakt dat de kogel die de burgemeester van Opmeer heeft ontvangen van een andere is dan de kogel die op burgemeester Haanstra is afgevuurd.

Het recherchebijstandsteam dat bestaat uit twintig personen is bezig met het natrekken van de tips die het afgelopen weekend zijn binnen gekomen. Het team is geformeerd naar aanleiding van het schietincident waarbij de burgemeester J.W. Haanstra gewond is geraakt. Het incident vond plaats op dinsdagavond, toen de burgemeester thuiskwam na een gemeenteraadsvergadering.

Opsporingsprogramma
De recherche is volop bezig met het verzamelen van informatie. Zo besteedt het regionale opsporingsprogramma Ter Plaatse woensdagavond (25 april) in een extra uitzending aandacht aan het schietincident. De politie zal dan voor een aantal nadere opsporingsvragen een beroep doen op het publiek. Ter Plaats wordt uitgezonden door TV-Noord-Holland. Het programma wordt in de avond een aantal keren herhaald. Ook het landelijk programma Opsporing Verzocht zal vanavond
- 23 april - even aandacht aan de zaak besteden.
Verschillend kaliber
Eerder deze maand heeft de burgemeester van Opmeer, de heer W.S.P.P. de Leeuw een dreigbrief ontvangen. Hierbij was een patroon gevoegd. De politie heeft deze patroon vergeleken met de kogel die de heer Haanstra heeft getroffen. Uit dit onderzoek blijkt dat de kogels een verschillend kaliber hebben.