Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

Onderhandelingsresultaat NS, vakbonden en OR
23 april 2001
De directie van NS Reizigers, de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond, VHS, VVMC en Ondernemingsraad NS Reizigers hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een agenda voor de nabije toekomst. Partijen hebben de uitdrukkelijke wil uitgesproken om de komende tijd te werken aan normalisering van de arbeidsverhoudingen binnen NS Reizigers. Zij zullen zich inzetten voor een herstel van relaties en het helder maken van rollen en verantwoordelijkheden. De Ondernemingsraad gaat een alternatief productiemodel met name voor de inzet van machinisten en conducteurs ontwikkelen, dat in overleg met de directie wordt besproken. Mocht dit niet tot succes leiden, dan zullen het door de Ondernemingsraad ontwikkelde model en de per 10 juni in te voeren procesvereenvoudiging aan final offer arbitrage onderworpen worden.

De agenda voor de toekomst bevat onder meer de volgende onderwerpen:
- Heldere verdeling van onderwerpen die thuishoren bij respectievelijk
Ondernemingsraad en vakbonden.

- Nadrukkelijke aandacht in het overleg tussen directie en vakbonden voor vrijetijdsaanspraken, sociale consequenties van organisatieveranderingen, ontwikkeling van arbeidsvoorwaarden en aanbestedingen.

- In het overleg met Ondernemingsraad nadrukkelijke aandacht voor onder meer de kwaliteit van de arbeid, ziekteverzuim, sociale veiligheid, werving en personeelsbeleid.

- De instelling van een monitorcommissie om toe te zien op de voortgang en het nakomen van afspraken omtrent de normalisering van de arbeidsverhoudingen.

- Het ontwikkelen door de Ondernemingsraad van een alternatief productiemodel, met ondersteuning vanuit NS Reizigers. Dit productiemodel zal tussen Directie en Ondernemingsraad besproken worden. Indien dit niet tot succes leidt, zullen het door de Ondernemingsraad ontwikkelde model en de per 10 juni in te voeren procesvereenvoudiging aan final offer arbitrage onderworpen worden.

De directie zal de komende tijd nog meer energie steken in het directe contact met de medewerkers. Dit betekent dat zij gedurende langere tijd met regelmaat zullen deelnemen aan activiteiten die op lokaal niveau worden ontplooid.