Vlaamse Volksunie

Commissie politieke vernieuwing nog niet toe aan verrijzenis (23/04/01)

Pasen heeft alvast voor de commissie politieke vernieuwing niet voor een verrijzenis gezorgd. Ook vandaag was de commissie niet in aantal om te vergaderen. Professoren en trouwe commissieleden moesten alweer vaststellen dat op zijn minst de gedrevenheid om onze democratie grondig en doordacht te hervormen ontbreekt. Eens te meer wordt duidelijk dat de politieke wil om in het parlement het debat ten gronde te voeren en vooral om resultaten te boeken op bijvoorbeeld het vlak van het absenteïsme of de decumul, een thema dat vandaag op de agenda stond, onbestaande is.

Of de commissie in haar huidige vorm nog kan gereactiveerd worden valt zeer te betwijfelen, hoe zeer we het ook zouden wensen. Het is nu tijd om de krachten van vernieuwers in meerderheid en oppositie te bundelen en op basis van de wetenschappelijke rapporten en standpuntennota's gezamenlijke voorstellen in te dienen die kunnen behandeld worden in de vaste parlementaire commissies. Het is tijd om kleur te bekennen. Na anderhalf jaar vergaderen moeten resultaten geboekt worden.

Als de leden van de commissie, zeker ook die van de meerderheid, zichzelf respecteren, gaan ze in op dit constructief voorstel. De geloofwaardigheid van het parlement staat op het spel. De hervorming van de democratie is een thema dat bij uitstek tot het actie -en beslissingsterrein van het parlement behoort. Ik roep de collega's parlementsleden op dit niet uit handen te geven.

Auteur:
Kamerfractie
Els Van Weert, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be