Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Advies evenementen i.v.m. MKZ

nr. 35 23-04-2001

ADVIES EVENEMENTEN IN VERBAND MET MOND- EN KLAUWZEER

De komende periode worden traditioneel talloze evenementen georganiseerd, waaronder die rond Koninginnedag. Het is daarbij zaak alert te blijven op de risico.s van verdere verspreiding van het mond- en klauwzeervirus. Die verspreiding verloopt niet alleen van dier op dier. Mensen krijgen geen MKZ, maar kunnen het virus wel overbrengen. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij brengt daarom zijn adviezen om de risico.s op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden nog eens onder de aandacht:

Aan organisatoren:
. Géén evenementen organiseren in het landelijk gebied (op weilanden e.d.).
. Evenementen in de stedelijke bebouwing kunnen wel, maar dienen zich zoveel mogelijk te richten op de bevolking van de eigen gemeente. . Activiteiten waarbij dieren zijn betrokken van bedrijven met MKZ-gevoelige dieren zijn uit den boze.
. Gebruik van landbouwmaterieel in bijvoorbeeld optochten is ongewenst.

Aan deelnemers aan evenementen
. Men dient bij voorkeur alleen aan evenementen in de eigen gemeente deel te nemen.
. Bewoners van bedrijven met evenhoevigen kunnen wel aan evenementen in de eigen gemeente deelnemen, maar dienen daarbij voorzorgsmaatregelen te nemen: zichzelf goed wassen, schone kleren en schoeisel aantrekken, de wielen van voertuigen reinigen en ontsmetten e.d.

De overheid en het landbouwbedrijfsleven getroosten zich momenteel grote financiële en personele inspanningen om het MKZ-virus onder controle te krijgen. Daarbij is hulp van iedere Nederlander onontbeerlijk.

De beslissing over het al dan niet laten doorgaan van een evenement is uiteindelijk aan de lokale autoriteiten. De intensiteit van agrarische activiteiten rond de locatie van een evenement en de ter plekke of in de nabijheid geldende beperkingen in verband met MKZ dienen daarbij zwaar te wegen.

23 apr 01 20:10