Gemeente Enkhuizen

Opknapbeurt Enkhuizerzand

Na intensief overleg met de gemeente Enkhuizen, heeft het Recreatieschap Westfriesland een voorstel gemaakt over de herinrichting van het Enkhuizerzand. Dit voorstel gaat uit van twee planfasen. Nog dit jaar moet het zandstrand opgeknapt worden, door het strand landinwaarts te verbreden (fase 1). Na vaststelling van het gemeentelijk beleid over de ruimtelijke inrichting, zal vervolgens in de tweede fase een gedetailleerd herinrichtingsplan voor het hele recreatieterrein worden opgesteld.

Het zandstrand op het Enkhuizerzand is al jaren minimaal qua afmetingen. Het IJsselmeerwater veroorzaakt afslag van de oever, waardoor slechts een smalle strook strand overblijft en opspuiten van nieuw zand geen zin heeft. Ervaring leert dat binnen een maand het opgespoten zand weer verdwenen is. Om zand vast te kunnen houden zouden, volgens onderzoeken van het waterloopkundig laboratorium, strekdammen aangelegd moeten worden. De aanleg van strekdammen vergt echter veel tijd en geld, zodat dit niet op korte termijn te realiseren is. In overleg met de gemeente Enkhuizen heeft het recreatieschap gezocht naar een alternatieve oplossing. Door het gedeeltelijk weghalen van de bossages op de rand van het huidige strand, kan het strand landinwaarts verbreed worden tot aan het wandel-/fietspad. Dit pad zal dan gelijktijdig geasfalteerd worden. Deze aanpak zorgt voor een open karakter in het gebied richting IJsselmeer en het strandoppervlak wordt aanzienlijk vergroot. Delen van de beplanting blijven staan ter beschutting van gebouwen en recreanten, waardoor het groene beeld van het Enkhuizerzand behouden blijft.

In een tweede fase worden alle plannen die de afgelopen jaren ontwikkeld zijn onder de loep genomen. Gemeente en recreatieschap werken aan een gezamenlijke visie voor het Enkhuizerzand. Elementen hierin zijn, o.a.: het behoud van de stranduitbreiding uit fase 1, verdere ontwikkeling van de dagrecreatie en de camping en een oplossing voor de parkeerproblemen. Nadat de gemeente Enkhuizen het ruimtelijk beleid voor het Enkhuizerzand heeft vast gesteld, zal een gedetailleerd herinrichtingsplan uitgewerkt worden. Op basis van een dergelijk plan kan gezocht worden naar medefinanciers. De kosten die een totale herinrichting met zich meebrengt lopen in de miljoenen en kunnen niet door beide partijen opgebracht worden. Voor de zoektocht naar medefinanciering zou het Projectbureau landschapsplan West-Friesland ingeschakeld kunnen worden. Het Enkhuizerzand dient namelijk als stedelijk uitloopgebied voor de gemeente en een betere recreatieve inrichting ervan past binnen de kaders van het landschapsplan.

Dit planvoorstel is in twee fasen opgesteld door het Recreatieschap Westfriesland. Het college van burgemeester en wethouders van Enkhuizen heeft met de hoofdlijnen van de planopzet ingestemd met de opknapbeurt van het zandstrand. In de komende vergadering van het Algemeen Bestuur van het SOW op 23 april aanstaande wordt krediet gevraagd voor de uitvoering van de werkzaamheden (eerste fase). Binnen de gemeente Enkhuizen komt het voorstel binnenkort in de vergaderingen van diverse raadscommissies. Tijdens deze vergaderingen is inspraak mogelijk. De agenda's van de raadscommissies staan op woensdag 18 april vermeld in de gemeenterubriek van het Noordhollands Weekblad en de Enkhuizer Courant. Indien alle partijen akkoord gaan met de plannen, kan zeer binnenkort gestart worden met de werkzaamheden. Mits het weer een beetje meewerkt, kunnen de inwoners van West-Friesland dan dit jaar weer volop zwemmen en zonnen op het Enkhuizerzand.

Opgesteld door:

Recreatieschap Westfriesland, Postbus 201, 1620 AE, Hoorn

Gemeente Enkhuizen, Postbus 11, 1600 AA, Enkhuizen

Inlichtingen:
De heer drs. K.B. Loohuis

Tel.: 0229-571020 (gemeentehuis Wognum) of 06-3931449