Hoogvliet, deelgemeente Rotterdam

350. Unieke samenwerking tussen baksteenfabriek Terca en WNF uit zich in Hoogvliet.

23 april 2001

Terca Baksteen en het Wereld Natuur Fonds zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan om de relatie tussen stadsvernieuwing en natuurontwikkeling zichtbaar te maken. Duurzame winning van klei (de belangrijkste grondstof voor bakstenen) bevordert natuurontwikkeling in de uiterwaarden en het heeft een gunstig effect op de functie van de uiterwaarden bij hoge waterstanden. Hierdoor neemt de veiligheid in en rond de stroomgebieden toe.

PERSBERICHT

26 april 2001

Wereld Natuur Fonds en Terca tekenen samenwerkingsovereenkomst

Bouwen met baksteen is bouwen aan natuur

Terca Baksteen en het Wereld Natuur Fonds zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan om de relatie tussen stadsvernieuwing en natuurontwikkeling zichtbaar te maken. Duurzame winning van klei (de belangrijkste grondstof voor bakstenen) bevordert natuurontwikkeling in de uiterwaarden en het heeft een gunstig effect op de functie van de uiterwaarden bij hoge waterstanden. Hierdoor neemt de veiligheid in en rond de stroomgebieden toe.

In De Gelderse Poort werkt het Wereld Natuur Fonds aan de uitvoering van het plan `Levende Rivieren'. In dit plan is voor het eerst de belangrijke koppeling tussen natuurontwikkeling en baksteenproductie gelegd. Door bij het afgraven van klei de oude contouren van het landschap te volgen die nog onder de klei herkenbaar zijn wordt stukje bij beetje het oude rivierenlandschap met geulen en strangen teruggebracht. Landbouwgrond wordt weer teruggegeven aan de natuur. Terca is zich bewust van de belangrijke rol die baksteenproducenten kunnen spelen in het bouwen aan de natuur in onze uiterwaarden en ondersteunt dan ook van harte de initiatieven van het Wereld Natuur Fonds.

Opening straatbaksteenfabriek Kijfwaard West

De start van de samenwerking werd gegeven tijdens de officiële opening op 26 april 2001 van de volledig gerenoveerde straatbaksteenfabriek Kijfwaard West van Terca. Deze, al meer dan honderd jaar oude steenfabriek in natuurgebied De Gelderse Poort bij Nijmegen, is onlangs omgebouwd tot een supermoderne straatbaksteenfabriek waar de gehele productie van straatbakstenen van Terca is ondergebracht. De gerenoveerde fabriek Kijfwaard West ligt in de uiterwaarden van de Waal. De openingshandeling werd verricht door de heer H. Voortman, directeur van het Wereld Natuur Fonds en de heer B.J. Koekoek, algemeen directeur van Terca Baksteen.

Milieu en efficiency

Bij de renovatie van de fabriek waren efficiency, milieuvriendelijkheid en kwaliteit de uitgangspunten. Zo wekt de fabriek met warmte-krachtkoppeling zelf elektriciteit op en wordt door recycling het watergebruik tot 10% teruggebracht. Een bijzonder onderdeel in het productieproces is de tunneloven waarin de bakstenen worden gebakken. Deze oven is 200 m lang en in het heetste gedeelte kan een temperatuur van 1250 graden ontstaan. De hete lucht uit het centrale deel van de oven wordt ook gebruikt om de stenen in het begin van de oven op te warmen. De instromende koude lucht wordt aan de andere kant door de juist gebakken stenen opgewarmd waardoor de oven minder hard gestookt hoeft te worden om de juiste temperatuur te halen. Zo wordt zoveel mogelijk energie terug gewonnen.

Hoogvliet en woningcorporaties doen mee

Hoogvliet is de eerste deelgemeente waar de samenwerking ten gunste van de natuur gestalte zal krijgen. Hier wordt dit jaar namelijk een grootscheepse stadsvernieuwing gestart waarbij de unieke samenhang tussen bouwen en natuur het uitgangspunt is. Zowel de straatbakstenen als de gewone bakstenen zullen worden gemaakt van klei die milieuvriendelijk wordt gewonnen. De samenwerking zal worden gevoerd onder de slogan: `Bouwen met baksteen is bouwen aan de natuur'. De deelgemeente Hoogvliet en de woningcorporaties Estrade Wonen en Maasoevers hebben aangegeven de samenwerking tussen Terca en Wereld Natuur Fonds te steunen. Opvallend is de directe link tussen het rivierwater dat Nederland binnen komt langs de straatbaksteenfabriek Kijfwaard West ons land verlaat bij de riviermonding van Hoogvliet.

De eerste straatbakstenen van Terca in Hoogvliet zullen hun plek vinden rond het nieuwe Informatiecentrum aan de Sprong.

Groene gordels woonwijken

Naast het bouwen met baksteen is het Wereld Natuur Fonds in Hoogvliet actief met het plan
Nieuw Rotterdams Peil, waarin gepleit wordt voor het terugbrengen van de natuur in samenhang met de getijdenwerking van de rivier bij Hoogvliet. Het Wereld Natuur Fonds pleit voor groene gordels rond de woonwijken waarin natuurlijke processen hun gang kunnen gaan onder invloed van de getijden van de Oude Maas. Hoogvliet gaat een voorbeeld worden van hoe in een economisch drukke regio toch ruimte voor natuur is.