Situatie Ambon / Maluku 23-04-01

Anticiperen vlag hijsing op 25 april 2001, door beide groepen. De geruchten dat op 25 april 2001 de RMS vlag gehesen zal worden, veroorzaakt veel paniek en spanning bij de bevolking. Vanaf vrijdag 20 april 2001 worden zowel door de christenen als de moslims, posko's (post communicaties) samengesteld. Bij elke wijk, gangen, en elke grenslijn worden posko's gezet om te voorkomen dat men de vlag gaat hijsen. FKM heeft gezegd dat zij dit zullen uitvoeren, indien er toestemming is verleend van president Gus Dur of van de UN. Bij de militairen wachtposten staan tevens ook paraat de wachtposten van de beide groeperingen moslims en christenen. Men is van mening om ook de "schijn-militairen" in de gaten te houden. Deze wachtposten staan opgesteld bij : Pohon Mangga, Batugantong, Belakang Soya, Waihaong, en Batumerah/Mardika. Ook in de bergen; kusu kusu Sereh, Mahia, Tuni, Hatalai, Soya, Kayuputih, Hutumuri, Kilang Naku, etc. is men vanaf vrijdag 20 april 2001 aktief bezig met het wachthouden bij de stranden en in de desa's zelf. Mocht blijken dat de RMS vlag toch door een bepaald groep gehesen wordt, dan neemt FKM de verantwoording op zich!

Incident zondag 22-04-2001
De bevolking raakt afgelopen zondag in paniek doordat een bom is ontploft in Ahuru. Volgens betrouwbare informatiebronnen is de bom afkomstig en zelf gemaakt door een 10-tal laskar jihads. Bij de ontploffing zijn 5 laskar jihads om het leven gekomen, en 2 zwaargwonden, die momenteel in het Alfatah Ziekenhuis worden behandeld. Dit bericht is mede door de politie bevestigd. De bom is ontploft in een reeds vernield gebouw. De politie heeft tevens tijdens de onderzoek , 1 vuurwapen, 99 stuks detenator, munities en andere militaire oorlogsuitrusting gevonden.

Op dezelfde dag heeft de politie tevens een lijk van een vrouw gevonden in de buurt van de grote haven Jos Sudarso, die al in een ver stadium van ontbinding is. De indentiteit van de vrouw is nog steeds onbekend. Dit bericht is meegedeeld door de bewoners van Waihaong.

De geruchten dat 150 RMS vlaggen bij Galungung zijn gevonden, blijken niet waar te zijn. De politie en TNI hebben dit nader onderzocht. Malik Selang (secr. Pokja MUI), tevens een vertrouwd persoon bij de christenen, heeft persoonlijk een onderzoek ingesteld in Galunggung en zei dat dit niet klopt, en dat zelfs de bewoners van Galungung verbaasd zijn, bij het horen van dit gerucht. De provokateurs zijn momenteel bezig geruchten te verspreiden om opnieuw onrusten te veroozaken, aldus Malik Selang. Hij vraagt hierbij de christenen om zich vooral niet te laten beinvloeden.

Situatie algemeen

* Rustig, maar gespannen.

* De scholen, markten, kantoren zijn nog steeds open.
* Vliegschedule blijft hetzelfde. Er is zelfs een nieuw vliegtuig bijgekomen van Merpati, Boeing 737 (sinds 16-03-2001)
* Het weer - we gaan de natte musson in (regen). Het regent pijpestelen.
* Media - momenteel aanwezig Algemeen Dagblad en NCRV Netwerk, Rotterdams Dagblad.

* Binnenkort komt een tweede Medische Team uit Nederland, gecoordineerd door Horizon. Vandaag komen ze aan in Jakarta.

* De internationale hulporganisaties zijn nog steeds aanwezig; ACF, MSF, MCI, UNDP, UN, UNICEF, RED CROSS.

Ambon, 23 april 2001

Paulien Joel-Parera