Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Italiaanse media melden positief A-monster Edgar Davids

Volgens de Italiaanse media zijn er sporen van nandrolon gevonden in het A-monster van Edgar Davids na een dopingcontrole die hij op 4 maart jongstleden onderging.
Nandrolon valt onder categorie IC "Anabole Middelen" van de IOC dopinglijst.
Het Italiaans Olympisch Comite (CONI) bevestigt de berichtgeving vooralsnog niet.
Davids ontkent ieder dopinggebruik. Mocht Davids positief worden bevonden dan bestaat de mogelijkheid dat hij in Italië strafrechtelijk wordt vervolgd. Mocht het gaan om de stof nandrolon dan heeft dit niks van doen met oogdruppels.

Na afloop van de wedstrijd Juventus-Udinese op 4 maart onderging Davids een dopingcontrole. Volgens de Italiaanse media bevat Davids A-monster van betreffende controle sporen van nandrolon. Dit bericht wordt niet bevestigd door het Italiaans Olympisch Comité(CONI). De contra-expertise, de analyse van het B-monster, heeft nog niet plaatsgevonden. Pas nadat het B-monster de bevindingen uit het A-monster heeft bevestigd is er formeel sprake van een positief urinemonster.

Nandrolon is een androgeen anabool steroïden wordt als zodanig vermeld in de categorie IC "Anabole Middelen" van de IOC dopinglijst. Androgene anabole steroïden hebben een spieropbouwende (anabole) en vermannelijkende (androgene) werking. Het gebruik ervan kan leiden tot meer spiermassa en kracht. Aan het gebruik van nandrolon zijn tevens gezondheidsrisico's verbonden zoals leverfunctiestoornissen, verslechtering van het cholesterol, psychische klachten (o.a. toename agressie en achterdocht) en onderdrukking eigen (endogene) hormoonproductie.

In tegenstelling tot Nederland beschikt Itali sinds kort over wetgeving die het gebruik van dopinggeduide middelen strafbaar stelt. Mocht uit de contra-expertise blijken dat Davids nandrolon heeft gebruikt, dan bestaat de mogelijkheid dat hij in Italië strafrechtelijk vervolgd wordt.
In Nederland zal eerdaags de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (WoG) worden bijgesteld om ondermeer de handel in dopinggeduide middelen krachtiger te kunnen bestrijden. De strafmaat voor het onbevoegd verhandelen en verstrekken van geneesmiddelen, waaronder dopinggeduide middelen, zal worden verhoogd van 6 maanden tot 6 jaar gevangenisstraf, dan wel van 10.000 gulden boete naar 100.000 gulden boete. Het gebruik van dopinggeduide middelen is in Nederland wettelijk niet strafbaar.

Davids ontkent doping gebruikt te hebben en verwijst naar de oogdruppels waarvoor hij dispensatie heeft. Mocht blijken dat Davids echter positief worden bevonden op nandrolon dan kan dit onmogelijk verband houden met het gebruik van oogdruppels.