ARCARES / LVT

Investeren in bestrijding wachtlijsten loont

Persbericht

Utrecht/Bunnik, 23 april 2001

Daling wachtlijsten door inzet ouderenzorg
Investeren in bestrijding wachtlijsten loont

De thuiszorgorganisaties en de verpleeg- en verzorgingshuizen hebben het afgelopen jaar de wachtlijsten in de sector verpleging en verzorging met 20% laten dalen, terwijl de vraag met 8 % is gestegen. Volgens de branche-organisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen Arcares en de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) zijn de extra middelen die het ministerie van VWS het afgelopen jaar beschikbaar stelde, dan ook goed benut.

In mei 2000 was de wachtlijst voor een vorm van ouderenzorg nog 101.677. Nu is dat gedaald naar 82.059 wachtenden. Het aantal wachtenden voor met name thuiszorg als ook extra-/semimurale verpleeg- en verzorgingshuiszorg is zelfs afgenomen met 35%, de zogeheten Zorg Thuis. Verder valt op dat steeds meer personen die wachten op een opname in een verpleeg- of verzorgingshuis, tijdens het wachten toch overbruggingszorg ontvangen.

Arcares en de LVT vinden het bewonderenswaardig dat in tijden van toenemende personeelsschaarste, de instellingen in de branche Verpleging en Verzorging in korte tijd in staat zijn gebleken om aan meer cliënten zorg te leveren. Verpleging en verzorging van voornamelijk oudere mensen is overwegend mensenwerk. De LVT en Arcares vertrouwen er dan ook op dat het kabinet, in het kader van onder andere het rapport van de commissie van Rijn, voldoende middelen beschikbaar stelt. Dit om zorginstellingen in staat te stellen te investeren in de aanpak van de personeelsschaarste en zo de concurrentie op de arbeidsmarkt het hoofd te kunnen bieden. Dat een extra investering in de branche Verpleging en Verzorging loont en leidt tot verkorting van de wachtlijsten, hebben de vandaag door staatssecretaris Vliegenthart van VWS gepresenteerde cijfers wel aangetoond.

Eveneens zullen versnelde bouwprocedures voor het bouwen van zorginstellingen bijdragen aan verkorting van de wachtlijsten. Uiteraard vergen bouwprocessen veel tijd en wordt het effect ervan op de wachtlijsten pas later zichtbaar.

Noot voor de redactie