Kamer van Koophandel Leeuwarden

KvK stimuleert ondernemerschap onder studenten.

De Kamer van Koophandel gaat het ondernemerschap onder MBO en HBO studenten stimuleren. Medewerkers van de Kamer geven colleges over het starten van een eigen bedrijf en van 23 tot en met 26 april a.s. organiseert de Kamer een 'Startkabelweek' met diverse activiteiten. Door het bijwonen van deze activiteiten moeten studenten na hun studie een overwogen keus kunnen maken tussen 'in loondienst gaan' of het zelfstandig ondernemerschap.

In Nederland is het bijna vanzelfsprekend dat je na je studie een baan zoekt en een carrière in loondienst start. Slechts 10% van alle studenten begint direct na hun studie een eigen zaak. In Amerika ligt dat percentage op ruim 30%. Het aantal starters mag dan relatief laag zijn; er lopen wel veel studenten met ideeën en plannen rond ooit voor zichzelf te beginnen. De Kamer wil met deze studenten in contact komen om de haalbaarheid van hun ideeën te toetsen en mee te helpen bij de uitwerking van hun plannen.

Om studenten te informeren over alle aspecten van het zelfstandig ondernemerschap worden door medewerkers van de Kamer en door jonge ondernemers colleges verzorgd over de 'do's en don'ts' van het starten van een eigen bedrijf. Daarnaast vindt van 23 tot en met 26 april a.s. de 'Startkabelweek' plaats met diverse activiteiten, zoals:
* Informatiemarkt

* Twee-sprekers-menu

* Ondernemerschapsdebat

* ICT Startersdag

* Ondernemingsplanwedstrijd

Informatiemarkt
Op dinsdag 23 en woensdag 24 april is er van 11 tot 16 uur in de hal van de Kamer van Koophandel een starters-informatiemarkt. Een aantal organisaties, waaronder de ING Bank, de Rabobank, de Belastingdienst, Aegon, Accountantskantoor Nicolai, Lourens en Tabak en Syntens geven informatie over het starten van een eigen bedrijf. Bezoekers kunnen testen of zij geschikt zijn voor het ondernemerschap, kunnen een persoonlijk advies krijgen of informatie inwinnen over bijvoorbeeld belastingen, verzekeringen, rechtsvormen, vergunningen, vestigingseisen of over de branche waarin zij willen starten.

naar boven

Twee-sprekers-menu
Op maandagavond 23 april vindt een twee-sprekers-menu plaats in het gebouw van de Kamer van Koophandel. Bij dit zakendiner combineren ongeveer 15 studenten, 8 starters, een aantal adviseurs en 2 sprekers het nuttige met het aangename. De studenten komen in contact met een aantal ervaringsdeskundigen en kunnen zo tips uitwisselen, vragen stellen, valkuilen voorkomen en een begin maken met het opbouwen van een eigen netwerk.

naar boven

Ondernemerschapsdebat
Op woensdagavond 25 april vindt in Theater Romein in Leeuwarden een Ondernemerschapsdebat plaats. Thema van het debat is: 'Is ondernemen te leren?' Ruim 40 betrokkenen uit bedrijfsleven, onderwijs, overheid en studenten gaan aan de hand van drie stellingen, onder leiding van Eelke Lok, met elkaar in debat. Gerard van Klaveren, gedeputeerde van Economische Zaken van de provincie Fryslân zal als juryvoorzitter optreden. Inleiders zijn o.a. Eric Jansen, directeur van de Kamer van Koophandel en Hans Mensink, lid van de raad van bestuur van de NHL.

naar boven

ICT Startersdag
Donderdag 26 april staat in het teken van de ICT starter. Van 12 tot 18 uur kunnen ICT starters een programma volgen dat bestaat uit een lunch, lezingen van ICT starters, workshops over het maken van een ondernemingsplan en een film over ondernemerschap. De ICT Startersdag wordt afgesloten met een gezamenlijke borrel. De organisatie is in handen van het ICT Center Friesland en vindt plaats in het gebouw van de Kamer van Koophandel.

naar boven

Ondernemingsplanwedstrijd
ICT starters kunnen meedoen aan een ondernemingsplanwedstrijd. De ondernemingsplannen worden door een deskundige jury beoordeeld. Het beste ondernemingsplan wordt beloond met een gratis huisstijlontwerp aangeboden door reclamebureau Vos & Libert. Daarnaast biedt Syntens gratis adviesuren aan om starters te begeleiden naar een succesvolle start. De prijsuitreiking vindt eind mei plaats tijdens de netwerkborrel die het ICT Center Friesland houdt in de businessclub van het EATC.

naar boven

Internet-site
Studenten dienen zich vooraf aan te melden voor de diverse activiteiten. Dit kan via een website die voor de Startkabelweek geopend is. Via www.startkabelkvk.nl is aanmelden mogelijk en is alle informatie te verkrijgen over de Startkabelweek.

Maak werk van je eigen zaak
De Startkabelweek maakt onderdeel uit van de campagne 'Maak werk van je eigen zaak'. Deze campagne is de Kamer van Koophandel in december 2000 gestart met als doel studenten te interesseren voor het zelfstandig ondernemerschap.

Voor meer informatie over de startkabelweek kunt u contact opnemen met Otto van der Galiën, sectormanager bedrijfsvoorlichting van de Kamer van Koophandel, telefoon (058) 2954321.
, email ogalien@leeuwarden.kvk.nl