Society for International Development - SID

P E R S B E R I C H T

Noorse ex-minister Hilde Johnson houdt 4e lezing in serie "Wereldmarkten - Universele Waarden?"

GLOBALISERING, BEDRIJFSLEVEN EN ETHIEK

Rotterdam, 19 april 2001

Globalisering werkt de macht van het internationale bedrijfsleven in de hand en ondermijnt die van de politiek. Een belangrijke uitdaging voor de internationale samenwerking is dan ook het in balans brengen van deze trends. Dat kan door actief te werken aan international corporate responsibility. Dat stelt de Noorse ex-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Hilde Johnson op maandag 23 april aanstaande in haar inleiding 'Globalisation, Business and Ethics'. Deze lezing is de vierde in de serie "Wereldmarkten - Universele Waarden?" van de Society for International Development over maatschappelijke en ethische waarden in de internationale economische samenwerking. Plaats: Vrije Universiteit, Amsterdam, 18.00u.

In deze vierde SID-lezing staat de vraag centraal hoe we het internationale zakenleven meer accountable kunnen maken. Johnson was in de vorige Noorse regering Minister voor Internationale Samenwerking en Mensenrechten. In die functie gaf zij verschillende aanzetten voor nieuw beleid op deze terreinen. Dit werd vooral ingegeven door het hevige debat in de Noorse samenleving over zakendoen en mensenrechten naar aanleiding van de activiteiten van de nationale olie- en gasindustrie in Nigeria.

Mede door de inzet van Johnson werd dit debat op positieve wijze gekanaliseerd en ontwikkelde zich een dialoog tussen bedrijfsleven, actiegroepen en overheid. Dit proces resulteerde bovendien in diverse initiatieven voor de ontwikkeling van mechanismen om negatieve aspecten van globalisering tegen te gaan. Daarbij gaat het om beleidsinstrumenten voor de overheid, maar ook om concrete handvatten voor het bedrijfsleven om zelf invulling te geven aan corporate responsibility en business ethics.

Johnson is op dit moment als parlementariër betrokken bij de nationale en internationale uitwerking van deze en andere mechanismen. De weerklank hiervan is onder meer te horen in het Global Compact Initiative van VN-secretaris-generaal Kofi Annan. In haar lezing zal Johnson ingaan op de noodzaak en de mogelijkheden deze benadering verder in de internationale economische en financiële samenwerking toe te passen.

Hilde Johnson (1963) was tot vorig jaar Minister van Internationale Samenwerking en Mensenrechten van Noorwegen. Op dit moment zit zij in de Storting, het Noorse parlement voor de christen-democratische Kristelig Folkeparti. Zij is lid van het Senior Advisory Panel van de Asian Development Bank, van het International External Panel van de Wereldbank voor de Chad-Cameroun Pipeline, en van de Executive Council van SID-International.

Johnson studeerde sociale antropologie en was in 1989-1990 politiek adviseur van de Noorse Minister van Buitenlandse Zaken. In 1992-1993 werkte zij op het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieuzaken. Daarna nam zij zitting in het Noorse parlement voor de provincie Rogaland. Johnson was mede-initiatiefneemster van de zogenaamde Utstein-groep, het informele overleg van de Ministers van Ontwikkelingssamenwerking van Duitsland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.