Foster Parents Nederland

Bezoekadres

Van Boshuizenstraat 12

1083 BA Amsterdam

CBF-Keur



Meningitisepidemie in Burkina Faso

BURKINA FASO 23 april 2001 -- Een meningitisepidemie in het West-Afrikaanse Burkina Faso heeft sinds februari 2001 tenminste 10.783 mensen getroffen. Bij het Burkinese Ministerie van Gezondheid zijn 1.523 sterfgevallen bekend. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt hoger: lang niet alle patiënten meldden zich bij ziekenhuizen, artsen of klinieken. Tot nu toe overleden ook 21 Foster Parent-kinderen aan de gevoelgen van de ziekte. De betrokken Foster Parents hebben inmiddels persoonlijk bericht ontvangen of zullen zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd. De epidemie lijkt op dit moment over haar hoogtepunt heen. Deskundigen verwachten echter dat het gevaar voor nieuwe besmettingen pas in mei, na het begin van de regentijd, zal zijn geweken.

Epidemie
Elk jaar breekt in Burkina faso en veel andere landen in West-Afrika in de droge tijd meningitis uit. Dit jaar was echter sprake van een heuse epidemie. De aanhoudende droogte van het afgelopen jaar in grote delen van Burkina Faso viel minder dan de helft van de normale hoeveelheid neerslag heeft daarbij vermoedelijk een belangrijke rol gespeeld. De droge en stoffige lucht zorgt voor een extra snelle verspreiding van het bijzonder besmettelijke meningitisvirus.

Daar komt bij dat veel kinderen niet tegen meningitis zijn ingeënt. Het vaccin is niet opgenomen in het standaard vaccinatieprogramma van het Burkinese Ministerie van Gezondheid, dat sowieso lang niet alle kinderen bereikt. Bovendien is het vaccin maar tijdelijk werkzaam en moet de vaccinatie elke drie jaar worden herhaald.

PLAN-werkgebieden
De Program Unit Manager van PLAN-werkgebied Poni sloeg in februari 2001 alarm toen zich in de gelijknamige zuidelijke provincie de eerste tekenen van de epidemie openbaarden. Het plaatselijke Departement van Gezondheid besloot pas twee tot drie weken later tot een grootscheepse vaccinatiecampagne. De uitvoering daarvan liep extra vertraging op doordat de benodigde injectiespuiten in Burkina Faso niet voorradig bleken. PLAN wist in Frankrijk aan voldoende spuiten te komen en bood ondersteuning bij de uitvoering van het vaccinatieprogramma in het gebied.

Vanuit Poni verspreidde de epidemie zich over de rest van het land. PLAN zorgde voor praktische ondersteuning bij de uitvoering van vaccinatiecampagnes in de verschillende werkgebieden. PLAN-Burkina voert jaarlijks in samenwerking met het Ministerie van Gezondheid vaccinatieprogrammas uit in haar werkgebieden en doet er alles aan om het meningitisvaccin zo snel mogelijk op te nemen in het basispakket van inentingen.

* Foster Parents Plan in Burkina Faso

last updated: 23/04/01