Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

23 april 2001

KNAW-advies voor biologisch onderzoek op topniveau

In het rapport Biologie:een vitaal belang. Strategische visie op de universitaire biologie in Nederland adviseert de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) landelijke afspraken te maken over een onderlinge taakverdeling binnen het biologisch onderzoek, zodat dit onderzoek in Nederland zich op topniveau kan blijven ontwikkelen. Het rapport doet concrete voorstellen voor een profilering van de zeven betrokken universiteiten op het gebied van biologisch onderzoek. Het KNAW- rapport is op initiatief van de Biologische Raad KNAW en het Decanenoverleg Biologie van de universiteiten gemaakt.

onderzoek op uiteenlopende gebieden als landbouw, milieu en voeding. Ook andere vakgebieden als geneeskunde, scheikunde en natuurkunde putten uit de biologie. Het belang van biologisch onderzoek voor economie en samenleving is groot, en biologen vinden op allerlei plaatsen emplooi. Omdat het voor de zeven universitaire opleidingen biologie in ons land steeds moeilijker wordt om het vak in de hele breedte te blijven onderzoeken en doceren is het nodig dat de universiteiten een zekere onderlinge taakverdeling maken. In Biologie: een vitaal belang staat een aanzet voor die taakverdeling.

Uitgangspunt van de opstellers van het rapport is dat de universitaire biologie-opleidingen zich in hun onderzoek moeten concentreren op een beperkt aantal onderzoeksprogramma's. In en rond de afzonderlijke universiteiten is er meestal al sprake van samenwerking met verwante disciplines en niet-universitaire instituten en deze moet verder worden versterkt. Het rapport definieert zeven grote onderzoeksthema's waarop de universitaire biologie zich moet richten.

Een dergelijke profilering heeft ook consequenties voor het universitaire onderwijs in de biologie. Het rapport bevat voorstellen voor de opzet van bachelor- en masteropleidingen die door de zeven universiteiten die een opleiding biologie verzorgen samen moeten worden aangeboden.

Het rapport beveelt tevens aan om het huidige systeem van onderzoekscholen, waarin de onderzoekersopleidingen worden verzorgd, in te schakelen bij de masteropleidingen, met name bij te ontwikkelen voortrajecten voor de onderzoekers-(PhD)-opleiding.

Verder beveelt het rapport aan om op een paar specifieke terreinen , bijvoorbeeld zoölogische collecties en didactiek van de biologie, landelijke kenniscentra op te richten.

Het (gratis) rapport is verkrijgbaar bij de afdeling Edita-KNAW, tel. 020-5510780, e-mail edita@bureau.knaw.nl. U kunt de tekst ook vinden op de website van de knaw: www.knaw.nl.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam, Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam, Telefoon Afdeling Voorlichting en Documentatie: 020-5510733, Telefax: 020-6204941, e-mail: voorlichting@bureau.knaw.nl