Ministerie van Middenstand en Landbouw België

23/04/2001

PERSBERICHT

INTREKKING EN SCHORSING VAN ERKENNING

Intrekking

Het Ministerie van Middenstand en Landbouw deelt mede dat de erkenning van het gewasbeschermingsmiddel Luxan Zineb 80 DP (nr. 5474/B) wordt ingetrokken. Deze beslissing vloeit voort uit een Beschikking van de Europese Commissie, die werd gegeven omdat zineb niet langer wordt verdedigd door de producenten in het kader van het EU-herzieningsprogramma voor werkzame stoffen.

De beslissing treedt in werking op 21 september 2001 : vanaf deze datum mag het product zich niet meer in de handel bevinden. Het gebruik van voorraden bij de eindgebruiker blijft evenwel toegelaten tot 21 september 2002.

Schorsing

Het Ministerie van Middenstand en Landbouw deelt mede dat de erkenningen voor de insecticiden op basis van de werkzame stof mevinfos geschorst werden. Het gaat om de middelen Phosdrin (3119/B) en Luxan Mevinphos 240 EC (8373/B). Deze maatregel heeft onmiddelijke uitwerking : iedere verhandeling of aanwending van deze producten is voortaan verboden.

De beslissing tot schorsing vloeit voort uit de vaststelling dat de middelen niet kunnen worden toegepast op een wijze die een voldoende veiligheid voor de gebruiker waarborgt. Zelfs indien alle courant beschikbare beschermingsuitrusting wordt gebruikt blijft de blootstelling van de gebruiker aan het middel te hoog.