Plant Research International


Wageningen UR maakt eerste genenklok voor snijbloemen

ATO en Plant Research International, twee instituten van Wageningen UR, hebben met behulp van DNA microarrays, ook wel DNA-chips genoemd, het eerste succes geboekt bij het ontwikkelen van methoden voor het meten en voorspellen van de kwaliteit van plantaardig materiaal. De resultaten hebben geleid tot de eerste genenklok van een snijbloem: een methode waarmee het kwaliteitsstadium van irisbloemen bepaald kan worden. De genenklok is gemaakt op basis van de activiteit van een groot aantal genen vóór bloei, tijdens bloei, en bij het begin van de verwelking. Het succes is te danken aan de samenwerking op dit gebied tussen de twee instituten, die in maart 2001 officieel van start is gegaan.

ATO en Plant Research International onderzochten bij irissen in drie stadia de activiteit van 1500 genen. Uit de resultaten blijkt dat het goed mogelijk is om genen te identificeren waarvan de activiteit specifiek is voor een bepaald stadium van de bloemontwikkeling. Dit betekent dat de activiteit van de genen gebruikt kan worden voor de karakterisering van het stadium van de bloemontwikkeling.

Als de activiteit van alle genen in een grafiek gezet worden onstaat een `genenklok'.

De genen die alleen actief zijn in de groene knop komen terecht rond de plaats waar normaal de acht staat. Met de wijzers van de klok mee komen bij de twaalf de genen terecht die vooral actief zijn in de rijpe bloem en bij de vier de genen die actief zijn in bloemen die beginnen te verwelken. In de bijgaande figuur is ieder cirkeltje één gen.

Plant Research International en ATO laten hiermee zien dat het mogelijk is om met DNA microarrays zeer snel genen te vinden die met hun activiteit een goede indicator zijn voor de kwaliteit van de snijbloem.

De resultaten maken het mogelijk om ook genen te vinden die een voorspellende waarde hebben, waardoor de houdbaarheid van de bloemen voortaan beter voorspeld kan worden. Immers, aan een bloem is vaak niet goed te zien hoe hij zich de volgende dagen zal houden.

Daarom wordt gezocht naar genen die specifiek actief worden als de verwelking in gang is gezet, wat ook kan plaatsvinden bij bloemen die nog in knop zitten.

Met de genen in de klok kan ook iets gezegd worden over de omstandigheden waaronder de bloemen voorafgaand aan de meting getransporteerd of opgeslagen zijn.

Voor het bepalen van de activiteit van de cruciale genen kan een snelle toets ontwikkeld worden die te vergelijken is met zwangerschapstesten. Met deze toets kan door de hele keten de kwaliteit van de snijbloemen gemeten en voorspeld worden.

Op dezelfde manier zullen met DNA-microarrays ook methoden ontwikkeld worden voor het meten van de kwaliteit van andere snijbloemen en ander plantaardig materiaal, zoals bollen, pootaardappels, fruit, en stekken.