Gemeente Zeist

Joods herdenkingsteken op 23 april onthuld
Op 23 april a.s. wordt om 16.00 uur in het Zeister Walkartpark een herdenkingsteken onthuld door burgemeester Rudi Boekhoven. Het herdenkingsteken is voor de 102 joden die in de Tweede Wereldoorlog inwoners waren van de gemeente Zeist en slachtoffer werden van de Nazi terreur. Het monument, dat in het in het centrum gelegen Walkartpark komt te staan, is een ontwerp van de grafisch ontwerper Victor Levie uit Amsterdam.

niet weer|nooit meer
Het gedenkteken met de naam 'niet weer|nooit meer' is uitgevoerd in graniet en is een teken voor honderdentwee joodse inwoners van Zeist die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 'omgekomen'. Ze zijn niet meer thuisgekomen of ze zijn weggehaald van huis, ze zijn niet weerom gekomen, ze zijn vermoord door de Duitsers. Hun naam staat niet meer op de deur van hun huis, hun naambordje hangt niet meer aan hun deurpost, met hun naam zijn ze uit het stadsbeeld verdwenen. Het teken heeft de vorm van een poort, een deurpost zonder deur. Met dit teken, waardoor - aan de andere kant van het park - het monument 40-45 te zien is, zijn hun namen terug in Zeist en kan de gemeenschap deze joodse medeburgers gedenken en er voor zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren.

Bossen weer geopend

In verband met het opheffen van de verdenking van een veebedrijf in Groenekan (en daarmee het komen te vervallen van het 'toezichtsgebied Veluwe' waar de gemeente Zeist onder viel), heeft o.a. het Utrechts Landschap besloten om haar bossen weer open te stellen. Wel wordt verzocht om op de paden te blijven en eventuele aanwijzingen op te volgen.
Kinderboerderijen blijven in het gehele land gesloten voor publiek. Overig contact met evenhoevige is eveneens verboden!

Kantoren gemeente dicht op 30 april

Op koninginnedag, maandag 30 april, zijn de kantoren van de gemeente gesloten. Dit geldt ook voor de Publiekshal.

Oude verkeersregel in ere hersteld

(Geef het door...) Rechts gaat voor!

Op 1 mei 2001 treedt de nieuwe verkeersregel 'voorrang bestuurders van rechts' in werking. Vanaf deze datum moet aan alle bestuurders die van rechts komen voorrang verleend worden. "Rechts heeft voorrang" geldt vanaf mei dus niet alleen meer voor auto's, maar ook voor fietsers, bromfietsers, snorfietsers, bestuurders van een invalidenvoertuig, bestuurders van een wagen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee.
De regel geldt echter alleen voor gelijkwaardige kruisingen. Dit zijn kruisingen waar de voorrang niet apart geregeld is. Voordeel van de nieuwe regel is dat de voorrangssituatie op gelijkwaardige kruisingen veel duidelijker wordt, omdat deze voortaan voor alle bestuurders geldt. De verwachting is dat de nieuwe regel zal leiden tot minder misverstanden, waardoor de kans op verkeersongevallen afneemt. Met de nieuwe maatregel, waarmee feitelijk een oude verkeersregel van vóór 1940 in ere wordt hersteld, worden de voorrangsregels in Nederland gelijk aan die in de ons omringende landen.

Alleen op gelijkwaardige kruisingen
Op kruisingen waar de voorrang geregeld is, veranderen de voorrangsregels niet. Dit zijn kruisingen met bijvoorbeeld verkeerslichten, voorrangsborden, haaientanden of een inrit-/uitritconstructie. Ook moeten bestuurders op een onverharde weg voorrang blijven verlenen aan alle bestuurders op de verharde weg. Verder blijven trams op gelijkwaardige kruisingen altijd voorgaan of ze nu van rechts of van links komen. Voetgangers en alle daarmee vergelijkbare verkeersdeelnemers, zoals skaters, skeelers en steppers, zijn géén bestuurders en vallen niet onder de nieuwe voorrangsregel.

Extra controle politie
In verband met de invoering van 'voorrang bestuurders van rechts' gaat de politie extra controleren. Daarbij wordt de nadruk gelegd op gerichte snelheidscontroles van motorvoertuigen die gelijkwaardige kruisingen naderen. Daarnaast wordt er ook meer gecontroleerd op de verlichting en reflectie van (brom)fietsers.

Voorrang moet je krijgen
Tenslotte: voorrang heb je niet, voorrang moet je krijgen. Het is van groot belang dat fietsers en bromfietsers geen voorrang nemen als ze op gelijkwaardige kruisingen van rechts komen, maar eerst goed opletten of ze voorrang krijgen. Iedereen zal moeten wennen aan de nieuwe regel.
Meer informatie staat op de internetsite: www.geefhetdoor.nl en is te krijgen via de landelijke Postbus 51 infolijn: 0800-8051. Regionaal wordt informatie verstrekt door het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid (ROV), in de provincie Utrecht te bereiken via telefoonnummer: (030) 2583380. Het postadres is: ROV, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht. Hier is ook de brochure "Geef het door, rechts gaat voor" verkrijgbaar.