Provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Verburg op werkbezoek in Haarlemmermeer Gedeputeerde Wildekamp schouwt met bewoners kust(verdediging) van Bergen tot Callantsoog
Bezoek Suriname succes



Persbericht, 19 april 2001

Gedeputeerde Verburg op werkbezoek in Haarlemmermeer Maandag 23 april brengt gedeputeerde Bob Verburg (Economie, Landbouw en Europa) een werkbezoek aan het project 'Aanpassingsinrichting Omgeving Vijfde Baan Schiphol'. Hij wordt op het gemeentehuis van Haarlemmermeer ontvangen door o.a. burgemeester J. van Houwelingen.

Het project "Aanpassingsinrichting...'(API) betreft de herinrichting van een gebied wegens aanleg van de vijfde baan Schiphol, de A5 en de verlengde Westrandweg langs de Zwanenburgbaan. Het gaat hierbij om aanpassing van wegen, waterbeheer en de agrarische bedrijfsstructuur. De uitvoering is in volle gang.

Programma
13.30 uur: ontvangst en presentatie API op het gemeentehuis 14.00 uur: rondrit per bus door het API-gebied 15.30 uur: discussie en informeel drankje in Informatiecentrum 'Groene Golf'.
16.30 uur: einde programma, per bus terug naar het gemeentehuis.

U bent bij dit werkbezoek van harte welkom.
Adres gemeentehuis: Raadhuisplein 1 te Hoofddorp.

Print persbericht



Persbericht, 19 april 2001

Gedeputeerde Wildekamp schouwt met bewoners kust(verdediging) van Bergen tot Callantsoog
Zaterdagmorgen 21 april schouwt de stuurgroep Visie Hollands Kust met o.a. gedeputeerde Ada Wildekamp, bestuurslid Leegwater (Uitwaterende Sluizen) en Brouwer (Rijkswaterstaat) samen met een aantal bewoners de praktijk van de kustinrichting en -verdediging tussen Bergen aan Zee en Callantsoog. Bezocht worden ondermeer de Kerf en de Hondsbossche Zeewering, op lange termijn een zwakke schakel van de kustverdediging in de Kop van Noord-Holland. De kustschouw wordt afgesloten met een openbare bijeenkomst in dorpshuis Kolfweide, Jewelweg 7c te Callantsoog. Aanvang 11.30 uur. Daarbij is iedereen van harte welkom.

Aanleiding voor de kustschouw zijn de drukbezochte regiobijeenkomsten die begin dit jaar plaatsvonden over het onderzoek naar de kust(veiligheid) 2050. Tijdens deze bijeenkomsten toonden relatief veel deelnemers zich ook bezorgd over de korte termijn. Zoals bijvoorbeeld blijkt uit de uitspraak: "door geen helm meer aan te planten verstuiven de duinen. Het zand komt in de dakgoot." De stuurgroep Visie Hollands Kust neemt deze kwestie serieus en gaat daarom samen met bewoners de situatie met eigen ogen aanschouwen.

Programma

9.30 uur:
Start kustschouw in Bergen per jeep over het strand naar Callantsoog

11.30 uur:
Bijeenkomst dorpshuis Kolfweide te Callantsoog met korte presentaties van:

* De heer Melis (Uitwaterende Sluizen) over dynamisch kustbeleid
* De heer Koning (Stichting 'Houd Zijpe Leefbaar') over 'kijk op de kustvisie 2050'

* de heer Drieënhuizen namens de dorpsvereniging Callantsoog
* vragen en discussie

13.00 uur:
Einde programma

Inlichtingen: Jeannette Kluit, project Visie Hollands Kust, tel.(023) 514 31 72
Print persbericht


Persbericht, 19 april 2001

Bezoek Suriname succes
Onder leiding van de Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland, prof. dr. J.A. van Kemenade, en de voorzitter van de Kamer van Koophandel Amsterdam, T. Woltman, heeft een 17 man sterke delegatie deze week een orientatiemissie naar Suriname gemaakt. De delegatie is ontvangen door President Venitiaan. Daarnaast is overleg gevoerd met de voorzitter van de Nationale Assemblee, de heer Lachmon. Er zijn gesprekken geweest met diverse ministers. In een seminar met de Kamer van Koophandel Amsterdam, de Kamer van Koophandel Suriname en het Surinaamse bedrijfsleven is gesproken over een actieve rol van het Surinaamse bedrijfsleven in de ontwikkelingsrelatie Nederland/Suriname.
Dit alles heeft geleid tot de volgende resultaten:


- De Kamer van Koophandel Amsterdam gaat de Surinaamse Kamer helpen bij het aanhalen van de economische banden met Nederland, die moeten leiden tot de versterking van de Surinaamse economie. Er worden onder meer stageplaatsen aangeboden bij de Amsterdamse Kamer en via de Amsterdamse Kamer krijgt de Surinaamse Kamer van Koophandel aansluiting op Europese netwerken.
- De Noord-Hollandse waterleidingbedrijven Gemeentewaterleidingen Amsterdam en PWN hebben een overeenkomst gesloten met de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij om te komen tot verbetering van de drinkwatervoorziening in Suriname.

- Tussen de universiteit van Amsterdam en de Anton de Kom universiteit van Suriname is een raamovereenkomst tot samenwerking getekend met als doel intensivering van de huidige gezamenlijke activiteiten op het vlak van de sociale, de economische en de rechtswetenschappen te realiseren.

- De Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Holland krijgen een Surinaamse delegatie van het Instituut Opleiding Leraren in mei op bezoek met de intentie afspraken te maken over samenwerking bij organisatie-ontwikkeling, curriculum-vernieuwing en training van docenten.

- De beide hogescholen gaan studenten en docenten uitwisselen. De Hogeschool Holland zal voor stageplaatsen zorgen. Er wordt eveneens een contact gelegd om de Surinaamse en Nederlandse bloementelers via het Agrarisch Kennis Centrum in de Provincie Noord-Holland in contact te brengen.

- De gemeente Amsterdam, de Algemene Woningbouwvereniging en Woningbouwvereniging Het
Oosten, verenigd in de Stichting Brasa, hebben samen met haar Surinaamse counterpart Stichting Sekrepatu met de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, de heer Somohardjoe, overeengekomen dat zij in Suriname een woningbouwvereniging zullen opzetten om tot realisatie te komen van 500 woningen in de huursector.

- De WLTO heeft contacten gelegd met vertegenwoordigers uit de landbouwsector en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Er is daarbij met name gekeken naar de kwaliteitszorg en certificering om dat goed te gaan opzetten in Suriname met name voor de export. De landbouwpotentie van Suriname kan daarbij nieuwe impulsen krijgen.

- De provincie Noord-Holland beoogt de komende 2 jaar een 10-tal projecten in Suriname financieel mogelijk te maken.
- De Provincie Noord-Holland en de Kamer van Koophandel Amsterdam hebben de Surinaamse Kamer van Koophandel en Fabrieken uitgenodigd voor een tegenbezoek begin 2002.

Inlichtingen: Julia Koeman, bureau communicatie, tel. (023) 514 31 85
Print persbericht