Sector Pers en Public Relations
Contactpersoon: Dries Vandermeersch
E. Jacqmainlaan 20, 1000 Brussel
tel. 02-790 93 06 - fax 02-790 95 06 - gsm: 0477-23 13 57 e-mail: dries.vandermeersch@rago.be

PERSBERICHT
Datum: 19 april 2001
Fax /E-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties

Betreft: Leerlingen leren Brussel kennen met behulp van een CD-rom.

Tijdens dit weekend (20-21-22-23 april) wordt het project "Brussel" van het Gemeenschapsonderwijs voorgesteld aan pers en publiek in de gebouwen van de centrale diensten van het Gemeenschapsonderwijs. Op maandag 23 april wordt het project nogmaals voorgesteld aan de pers.

Het project Brussel is een extra-muros project dat leerlingen Brussel wil laten verkennen aan de hand van rondleidingen. Deze bezoeken worden echter eerst voorbereid in de klas met behulp van een speciaal voor het project ontwikkelde Cd-rom. Dit alles is opgebouwd rond zeven modules waarbij verschillende aspecten van Brussel (politiek, geschiedkundig, economisch, fysisch.....) aan bod komen. Zo belicht één van de modules de rol die het kasteel van Gaasbeek gespeeld heeft bij de ontwikkeling van Brussel. Door deze vakoverschrijdende aanpak past dit project perfect binnen de nieuwe eindtermen met betrekking tot vakoverschrijdend werken en leren.

Het project richt zich tot alle leerlingen van het secundair onderwijs ongeacht het leerjaar waar zij les volgen. Het project is zo opgebouwd dat zowel leerlingen van het Algemeen secundair onderwijs of het Beroepsonderwijs of het Technisch onderwijs kunnen deelnemen aan het project.

Verschillende scholen van het Gemeenschapsonderwijs over gans Vlaanderen hebben zich reeds ingeschreven om dit project dit schooljaar nog te organiseren.

Het project werd binnen het gemeenschapsonderwijs ontwikkeld door de cel extra-muros activiteiten. Verschillende organisaties werken mee aan het project: de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (BRAL), het Museum van de Nationale Bank, het Kasteel van Gaasbeek, het Geuzemuseum Cantillon, de Technische Dienst van de Stad Brussel, het Vlaams Gemeenschapscentrum Elzenhof, Brussel 2000, het Albummuseum, het Nationaal Instituut voor de Statistiek, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Deze laatste is ook hoofdsponsor van het project.

Extra-muros activiteiten zijn pedagogische lesactiviteiten van een school die volledig of gedeeltelijk doorgaan buiten de schoolmuren.

Het project wordt voorgesteld op maandag 23 april vanaf 10u
Plaats : Alhambragebouw E. Jacqmainlaan 20 1000 Brussel Indien u dit wenst kan u ook tijdens de Vlaanderendag (zondag 22 april) een kijkje komen nemen. Programma :
Zondag 22 april
10u 00 Toespraken met oa de ministers B. Anciaux en G. Vanhengel 11u 00 Aperitiefconcert door leerkrachten van de muziekacademie van Anderlecht

Maandag 23 april
10u 00 Toespraken met oa minister B. Anciaux 10u 45 Interactieve tentoonstelling Bruisend Brussel met CD-rom

Zowel zondag als maandag bestaat de mogelijkheid om een geleide wandeling, deel uitmakend van het project Brussel, mee te maken.

Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met de persverantwoordelijke, Dries Vandermeersch.