PERSBERICHT

12 april 2001
Verborgen schatten opnieuw bekeken

Op maandag 23 april zal de burgemeester van 's-Hertogenbosch, mr. dr. A.G.J.M. Rombouts, in Museum Slager een expositie openen met als titel 'Verborgen schatten opnieuw bekeken'. De expositie wordt georganiseerd ter gelegenheid van het vijfentwintig jarig bestaan van het museum.

Museum Slager neemt in 's-Hertogenbosch een bijzondere plaats in. Het biedt onderdak aan een verzameling schilderijen en tekeningen van acht schilders uit de Bossche familie Slager uit de periode van 1860 tot 1973. Deze collectie is met grote zorgvuldigheid opgebouwd en beheerd. Met het voortschrijden van de jaren is het belang ervan alleen nog maar toegenomen. De collectie is dan ook niet alleen van kunsthistorische betekenis door zijn binding met de 'Bossche School', maar ook van documentair belang omdat zowel de stad 's-Hertogenbosch als het Brabantse landschap veelvuldig in de thematiek van de schilderijen zijn terug te vinden. Een van de charmes van Museum Slager is de beperkte omvang. De twee fraaie panden waarin het gevestigd is - in de schaduw van de Sint Jan - bieden immers een bijna 'natuurlijke' entourage om deze schilderijen te presenteren. De beperkte grootte van het gebouw is echter ook een nadeel omdat slechts een klein deel van de verzameling kan worden getoond. Veel prachtige werken zijn daardoor nooit te zien. Daarom heeft het bestuur van Museum Slager het vijfentwintigjarig jubileum aangegrepen om een deel van de 'verborgen' collectie te presenteren. Veel van deze werken zijn nooit eerder aan het publiek getoond.

Ook in de toekomst hoopt het museum door een actief expositiebeleid een grotere rol te gaan spelen in de stad. Mede met het oog daarop is besloten dat Museum Slager een verregaande samenwerkingsovereenkomst gaat sluiten met het Noordbrabants Museum. Deze samenwerking richt zich vooral op aspecten als collectiebeheer, exposities, educatie en public relations. De samenwerking was mede de wens van de gemeente 's-Hertogenbosch. In de cultuurbegroting van de gemeente is dan ook financiële ruimte gereserveerd om deze samenwerking mogelijk te maken.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Bestuur van de Stichting P.M. Slager, mevrouw A. Nelissen, 073-6130303 Noordbrabants Museum. J. van Laarhoven, 073-6877801