Rijksuniversiteit Groningen

06 mrt 2001

Persinformatie-logo

Nummer 21 6 maart 2001

Periode 15 t/m 21 maart
Model verklaart en voorspelt gedragsverandering ten aanzien van sportief actieve leefstijl
ONDERZOEK
Groningse theologen en Friese dominees (1830-1872) Model verklaart en voorspelt gedragsverandering ten aanzien van sportief actieve leefstijl
AGENDA
Een stap naar het oneindig grote
Excellence in focus - Images of the University of Groningen

Groningse theologen en Friese dominees (1830-1872)

Het proefschrift van predikant drs. Rienk Klooster beschrijft de 'Wirkungsgeschichte' van de Groningse godgeleerdheid op de provincie Friesland gedurende de periode 1830-1872. De promotieplechtigheid vindt niet in Groningen plaats, maar in de Kloosterkerk in de voormalige academiestad Franeker. Promovendi die onderzoek doen naar Friesland of een speciale band met de provincie hebben kunnen sinds een aantal jaren in Franeker hun doctorsbul van de RUG in ontvangst nemen.

Omstreeks 1830 traden aan de theologische faculteit te Groningen drie nieuwe hoogleraren aan: J.F. van Oordt (in 1840 opgevolgd door W. Muurling), P. Hofstede de Groot en L.G. Pareau. Dit drietal ontwikkelde een theologie die sterk christocentrisch was, zich oriënteerde op de evangeliën en vooral pedagogisch en praktisch was. In de stad Groningen verenigden de hoogleraren zich met geestverwante predikanten in een Theologisch Gezelschap en publiceerden hun inzichten in het tijdschrift Waarheid in Liefde (1837-1872). Leerlingen en geestverwanten in Friesland organiseerden zich in het Friesch Godgeleerd Gezelschap (1838), een vriendenkring waar eveneens theologische onderwerpen werden besproken. Groot was vanuit de provincie de adhesie met de Groningse hoogleraren, toen die in de jaren 1842-1843 in conflict kwamen met de mannen van het Haagse Reveil, onder wie Groen van Prinsterer. Vanaf die tijd tot omstreeks 1860 beleefde de Groninger richting binnen het Friese protestantisme haar bloeitijd. Zo werd er een predikantenvereniging opgericht en was er aandacht voor praktische zaken die met kerk en maatschappij te maken hadden: kerkdienst, pastoraat, catechese, volksopvoeding (het Nut), uitwendige en inwendige zending. Voorts hadden enkele Friese 'Groningers' een belangrijk aandeel in de strijd om de afschaffing van het floreenstelsel, de Friese variant van het collatierecht (het recht de predikant te benoemen). Omstreeks 1860 volgde de confrontatie met de moderne theologie, die de bijbelse wonderen ontkende. In Friesland verliep deze strijd onder vrij felle polemiek. Het Groningse gedachtegoed leefde daarna, vooral in de Nederlandse Hervormde Kerk, voort in de evangelische middenstroming, die het in georganiseerde vorm heeft volgehouden tot 1946.

Rienk Klooster (Oosterwolde, 1947) studeerde theologie in Groningen. Hij werkt als hervormd predikant te Jorwert, Weidum, Beers, Jellum en Eernewoude.

Datum en tijd

donderdag 15 maart 2001, 15.00 uur

Promovendus

R. Klooster, e-mail h.a.klooster@hccnet.nl

Proefschrift

Handelseditie

Groninger godgeleerdheid in Friesland, 1830-1872

Fryske Akademy, Leeuwarden, ISBN 90-6171-913-5. Prijs ca. f 50,-.

Promotor

prof.dr. E.H. Cossee

Faculteit

godgeleerdheid en godsdienstwetenschap

Plaats

Kloosterkerk, Breedeplaats, Franeker

Promotie