Gemeente Den Haag


2001-03-09: "Basta" gaat strijd aan met hardnekkige spijbelaars

Wethouder Pierre Heijnen (Onderwijs) opent op 15 maart aanstaande officieel het Haagse Basta project. Basta is een motiverende leerstraf voor leerplichtige jongeren in het voortgezet onderwijs die hardnekkig en veelvuldig school verzuimen. De doelstelling is de leerplichtige jongere te motiveren weer naar school te gaan. De kantonrechter kan hardnekkige spijbelaars de leerstraf opleggen nadat door de leerplichtambtenaar proces-verbaal is opgemaakt. Basta is meer dan alleen een straf: het is de bedoeling dat jongeren leren inzien dat naar school gaan uiteindelijk meer oplevert dan spijbelen en dat naar school gaan ook leuk kan zijn. De jongeren moeten een intensief programma volgen met een duur van minimaal drie tot maximaal dertien weken. In deze periode worden zij begeleid bij hun terugkeer naar school. Ook is er aandacht voor het verbeteren van de problematische situatie bij de jongeren. Het programma wordt uitgevoerd door het Dagtrainingscentrum van de Reclassering van het Leger des Heils, in samenwerking met de dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn van de gemeente Den Haag, de Raad voor de kinderbescherming en het Openbaar Ministerie in het arrondissement Den Haag. De opening vindt plaats in de "Regentes" (Weimarstraat 63), aanvang 14.00 uur.

Het aantal spijbelaars is de laatste jaren toegenomen. De middelen waarmee ongeoorloofd verzuim kon worden bestreden waren tot nu toe beperkt. Basta is een belangrijk nieuw middel; na een projectperiode heeft het Ministerie van Justitie besloten de leerstraf landelijk in te voeren. In Den Haag is Basta nu ook ingevoerd. Basta wil de jongeren een toekomstperspectief bieden door het behalen van een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. Eventuele problemen bij de jongeren worden aangepakt. Ook wil Basta met een lik-op-stuk-benadering paal en perk stellen aan het overtreden van de Leerplichtwet.
Het Basta-programma heeft een vaste dagindeling met onderdelen als studie-/huiswerkbegeleiding, sport, handvaardigheid, computerles, beroepenoriƫntatie en sociale vaardigheden. Het programma begint met een strafgedeelte van drie weken. Als de jongere zich in deze periode niet aan de afspraken houdt, volgt automatisch melding aan de Raad voor de kinderbescherming en de Officier van Justitie. De laatste beslist over de consequenties van het mislukken. Als het strafgedeelte met succes is doorlopen kan de jongere nog maximaal tien weken met het vervolgprogramma doorgaan. In deze fase wordt de terugkeer naar het onderwijs verder voorbereid.
In Rotterdam is Basta in 1997 ingevoerd en heeft men goede ervaringen met de leerstraf. Basta is in Den Haag in september 2000 ingevoerd. De ervaringen die tot nu toe met het programma zijn opgedaan zijn positief.

Opening "Basta"

Datum: 15 maart 2001;
Locatie: "de Regentes", Weimarstraat 63;
Tijd: 14.00 uur.

Vanaf 15.45 uur is er de mogelijkheid de locatie waar Basta wordt uitgevoerd (Dagtrainingscentrum Leger des Heils, Conradkade 53/54) te bezichtigen.

9 maart 2001

last update: 13 maart 2001 ;pag.: 6363; auteur: 77 13 maart 2001 - pag. 6363 - 77