CDA

Maij-Weggen: Strenge geheimhouding EU-documenten raakt hart van de democratie

Zonder een nationaal parlement of het Europees Parlement te informeren dreigen vandaag de ministers van Justitie te besluiten over nieuwe strenge regels voor geheimhouding van documenten binnen de Europese Unie. Het besluit is een hamerstuk omdat achter gesloten deuren de vijftien ambassadeurs van de lidstaten al tot overeenstemming zijn gekomen. Door de nieuwe regels wordt het voor burgers nog moeilijker dan voorheen om inzage te krijgen in officiële stukken van de EU.

Het besluit is gebaseerd op een voorstel van Javier Solana, de hoge functionaris voor het buitenlands- en veiligheidsbeleid. De achtergrond is dat de NAVO zekerheid wil dat haar geheimen binnen de EU-burelen net zo veilig zijn als binnen de NAVO-organisatie zelf. Het besluit van de ministers omzeilt de plannen voor een Europese wet openbaarheid van bestuur. Volgens het Verdrag van Amsterdam moet die wet voor 1 mei as. zijn aangenomen, maar het staat nu al vast dat door onwil van een aantal lidstaten die datum niet wordt gehaald.

CDA Europarlementarier Hanja Maij-Weggen: "Formeel staat het besluit van vandaag niet los van de Europese wet openbaarheid van bestuur. Die wet zal voor alle EU-stukken gaan gelden, dus ook voor de documenten die vandaag geheim worden verklaard. Daarom is het onvoorstelbaar dat de ministers dit als een hamerstuk willen behandelen en dat zowel de Tweede Kamer als het Europees Parlement hierover niet zijn geïnformeerd. Zo staat het agendapunt bijvoorbeeld niet in de geannoteerde agenda die de minister van Justitie altijd voorafgaand aan de Raadsvergadering aan de Tweede Kamer stuurt. Dit is extra vreemd omdat Nederland hierover in augustus vorig jaar - toen hierover een principebesluit werd doorgedrukt door Solana - een klacht heeft ingediend bij het Europese Hof van Justitie vanwege het gebrek aan transparantie. Ik kan me niet voorstellen dat de Tweede Kamer dit zomaar zal laten passeren. Hier wreekt zich overigens de intergouvernementele positie van Solana die door niemand echt kan worden gecontroleerd. Dit soort besluiten raakt het hart van een democratie en mag niet achter gesloten deuren worden genomen."