PECOMA

Pecoma ontwikkelt kennissysteem voor KPN Werkplekdiensten

De installatie en het beheer van software op de 35.000 werkplekken van KPN Werkplekdiensten zal binnenkort worden uitgevoerd door een team van slechts vijf medewerkers. Terwijl dit tijdrovende repeterende werk voorheen handmatig werd uitgevoerd door een dertigtal mensen, gaat KPN nu gebruik maken van Archimedes, een door Pecoma Informatica ontwikkeld kennissysteem dat scripts voor de installatie van werkplekken genereert.

Het installeren van nieuwe software in grote organisaties is een tijdrovend, arbeidsintensief karwei. ICT-specialisten analyseren de nieuwe software, onderkennen mogelijke conflicten met bestaande applicaties en lossen deze op tijdens het ontwikkelen van installatiescripts. Het door Pecoma Informatica ontwikkelde Archimedes versnelt dit proces, doordat de applicatie met behulp van kennistechnologie robuste, direct toepasbare installatiescripts schrijft.

Archimedes automatiseert de bestaande kennis van installatieconflicten en -oplossingen, zoals die te vinden is in KPN-documenten, processen en procedures, en in de ervaring van ICT'ers. Waar de applicatie geen beslissing kan nemen op basis van bestaande kennis, doet het sugggesties op basis van best practises en leert het van nieuwe beslissingen. 'Archimedes vereenvoudigt de software-installatie zodat KPN-medewerkers sneller kunnen beschikken over up-to-date applicatie-software', aldus Jan Veldsink, business consultant kennistechnologie van Pecoma. 'Daarnaast maakt de applicatie het gemakkelijk om de aanwezige kennis te borgen en te verfijnen.'

Archimedes maakt gebruik van de tool Authorete, van het Amerikaanse The Haley Enterprise, om kennis van werkplekinstallaties in natuurlijke taal te vangen en te beheren in een kennisbank. Gebruikers worden aan de hand van getrapte menu's door betekenisvolle uitspraken geleid. Daarnaast wordt spraaktechnologie benut om de zinnen of 'installation rules' te dicteren. Archimedes maakt gebruik van de verwerking van natuurlijke taal om de betekenis van deze zinnen te begrijpen en slaat hun taalkundig ontlede structuur op in een kennisbase. Op basis hiervan genereert Archimedes vervolgens softwarecode en bouwt de applicatie ten slotte complete installatiescripts.

De 400 ICT-professionals van Pecoma Informatica (Amsterdam, Eindhoven en Groningen) realiseren hoogwaardige ICT-oplossingen voor Nederlandse top 200-organisaties in met name finance, telecom en media. Kennistechnologie is een speerpuntcompetentie van Pecoma Groningen.

The Haley Enterprise te Sewickely (VS) werkt nauw samen met de Carnegie Mellon University of Pittsburg en onderscheidt zich door grote kennis en ervaring op het terrein van toegepaste Artificial Knowledge.


-