Politiebericht Groningen: Stadskanaal e.a. 15-03-2001 Autokraken Oost-Groningen opgelost
Donderdag 15 maart 2001

Schade meer dan 150.000 gulden

De politie heeft met de aanhouding van een 33-jarige man uit Musselkanaal en zijn 34-jarige broer uit Nieuw Buinen een golf van auto-inbraken in Oost-Groningen opgelost. Beide mannen, die dinsdagavond werden aangehouden, hebben bekend in de tweede helft van het vorig jaar en begin dit jaar in totaal meer dan 100 auto-inbraken te hebben gepleegd. Daarbij stalen ze mobiele telefoons, Cd-wisselaars, radio-cd-spelers, autoradios en compactdiscs. Van de buit is slechts een klein deel terug gevonden. De verdachten worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Na de zomervakantie van vorig jaar nam het aantal auto-inbraken en diefstallen uit autos in Stadskanaal en omgeving toe. De politie stelde daarop een onderzoek in waarbij bleek dat de manier waarop de inbraken werden gepleegd veelal overeen kwam. Alhoewel er aanvankelijk geen zicht was op daders van de inbraken werd het onderzoek voortgezet. Dat leverde begin dit jaar informatie op die leidde in de richting van de beide verdachten. Op basis van die informatie kon dinsdagavond worden overgegaan tot aanhouding van de beide broers. Zij hebben inmiddels toegegeven ruim honderd auto-inbraken te hebben gepleegd in Stadskanaal, Winschoten, Veendam, de beide Pekelas en Emmen. Ze gingen vooral te werk op grotere parkeerplaatsen waar meerdere voertuigen stonden. In alle gevallen werden autoportieren en portiersloten vernield. De mannen bekenden ook een inbraak in een schaftkeet in Stadskanaal waaruit ze en kachel en een stroomverdeelkast wegnamen.

Na de aanhouding van de verdachten zijn er in drie woningen in Musselkanaal en Nieuw Buinen onder leiding van de rechter-commissaris huiszoekingen gedaan. Daarbij werd een klein deel van de buitgemaakte spullen teruggevonden. Een deel daarvan is door onoordeelkundig demonteren zwaar beschadigd. Die spullen moeten als verloren worden beschouwd. Een klein deel is nog in tact en wordt teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Van de weggenomen GSM-telefoons is er niet één terug gevonden. De niet terug gevonden spullen zijn door de daders verkocht aan helers. De opbrengst gebruikten ze voor de alledaagse uitgaven. De verdachten zijn niet verslaafd aan (hard)drugs. De schade van de door de verdachten gepleegde misdrijven bedraagt minimaal 150.000 gulden. Het onderzoek naar meer door de verdachten gepleegde (auto)inbraken loopt nog. Meer aanhoudingen worden niet verwacht.

N.B. Tot 12.00 uur hedenochtend is een deel van de teruggevonden spullen te fotograferen en/of te filmen in het politiebureau in Stadskanaal.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844.