Politiebericht Groningen: Diverse 15-03-2001
Persberichten Regiopolitie Groningen
Donderdag 15 maart 2001

Dagelijkse berichten

Winschoten: inbraak in kledingwinkel
In de Langestraat in Winschoten werd woensdagnacht door nog onbekenden een etalageruit vernield. In de zaak werd een vitrinekast leeggehaald. De buit bedroeg een tiental armbanden en zon vijfentwintig horloges. Een zoektocht door de politie in de omgeving naar de dader(s) leverde geen resultaat op. Een nader onderzoek is ingesteld.

Finsterwolde: ruzie tussen vader en zoon escaleert De politie werd woensdagavond naar een woning aan de EE Napweg in Finsterwolde gestuurd alwaar een 40-jarige zoon zijn 64-jarige vader mishandeld had. Er was in de woning ruzie ontstaan over het overmatig drankgebruik van de zoon. Hij viel daarop zijn vader aan met een mes en er ontstond een worsteling waarbij de vader gewond raakte. Na de vechtpartij verdween de zoon uit de woning en hij kon na melding van het voorval door de politie in Finsterwolde worden aangehouden. De 64-jarige vader werd voor zijn verwondingen behandeld door een huisarts. Zijn zoon die geestelijke problemen heeft is ingesloten voor nader onderzoek en zal ook psychiatrische steun krijgen.

Ter Apel: illegale zender
In samenwerking met de Radiocontroledienst werd woensdagavond de illegale zender Zanzibar het zwijgen opgelegd. De piraat zond uit vanaf een woning aan de Sluisstraat in Ter Apel. De zender en toebehoren werden in beslag genomen en tegen de 37-jarige eigenaar proces-verbaal opgemaakt.

Nieuwe Pekela: hennepstekjes in beslag genomen
Bij een 31-jarige man uit de Mezenlaan in Nieuwe Pekela werd woensdagnacht in zijn woning ruim tweehonderd stekjes van de hennepplant in beslag genomen. Tevens werd een kleine hoeveelheid hennep aangetroffen. De man was eerder in zijn auto gecontroleerd door de douane die een sterke weedlucht rook en een geringe hoeveelheid softdrugs aantrof. Reden om een kijkje te nemen in de woning van de man. Tegen de Pekelder wordt proces-verbaal opgemaakt.

Kolham/Groningen: na tanken zonder te betalen aangehouden Een 27-jarige automobilist uit Leeuwarden werd woensdagmiddag nabij het Julianaplein in Groningen aangehouden nadat hij bij een tankstation aan de A7 bij Kolham had getankt zonder te betalen. De man bekende de diefstal van de benzine en bleek nog voor f 1301.- boetes te hebben openstaan. Omdat hij dit bedrag niet kon betalen kan hij maximaal 21 dagen in hechtenis worden gezet. De auto waarin hij reed bleek onverzekerd en was in technisch slechte staat. De man is ingesloten en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Uithuizen: ongeval met twee autos
Op de Kruising van de Snik met de Oosterstraat in Uithuizen verleende een 66-jarige automobilist uit die plaats woensdagavond geen voorrang aan een van rechts komende 20-jarige automobilist uit Uithuizen. Een forse aanrijding was het gevolg waarbij de jongste bestuurder met hoofd- en nekletsel naar het ziekenhuis werd gebracht. Zijn auto raakte totaal vernield. Beide wagens werden door een bergingsbedrijf afgesleept.

Appingedam: fietsster verleent geen voorrang
Een 17-jarige fietster uit Delfzijl verleende woensdagmiddag op de kruising Farmsumerweg met de Prof. De Blecourstraat in Appingedam geen voorrang aan een 53-jarige automobiliste uit Delfzijl. De fietsster kwam ten val en liep schaafwonden en hoofdletsel op. Ze werd naar het hospitaal getransporteerd.

Ten Boer: haastige spoed
Op de Provincialeweg N360 had een 31-jarige automobilist uit Appingedam woensdagnacht grote haast om op zijn werk te komen. De man werd door de politie geklokt met een maximale snelheid van 161 km per uur op een weg waar het maximum op 80 km per uur ligt. De man werd bij Ten Boer tot stoppen gemaand en kon op het politiebureau zijn rijbewijs inleveren.

Leek: inbraak bij kantoormeubelhandel
Woensdagavond werd omstreeks 23.30 uur bij een kantoormeubelhandel aan het Lorentzpark in Leek met een putdeksel een ruit ingegooid. Getuigen zagen twee mannen de winkel in lopen en ze vertrekken met een vermoedelijk witte VW Golf naar de A7 in de richting van Groningen. Uit de zaak worden een aantal papierversnipperaars vermist. Een onderzoek is ingesteld.

Garmerwolde: bromfietser de sloot in na uitwijkmanoeuvre Een 61-jarige bromfietser reed woensdagochtend bij de kruising van de N360 met de Dorpsweg in Garmerwolde de sloot in om niet geschept te worden door een afslaan de 35-jarige vrachtwagenchauffeur uit Westervoort. De brommende Stadjer werd door de chauffeur uit de sloot gehaald en bleek hand- en nekletsel te hebben opgelopen en is naar het ziekenhuis gebracht.

Leek: zwaar tuinbeeld gestolen
Een bewoonster uit de Molenkanaal in Leek heeft bij de politie aangifte gedaan van diefstal van een zwaar massief tuinbeeld van een zittende hond. De hoogte van het witte beeld is zon 80 cm en het gevaarte weegt een 65 kg. Gezien het gewicht is er mogelijk van een vervoermiddel gebruik gemaakt. Volgens de vrouw is het beeld in Nederland uniek omdat zij het een aantal jaren geleden in het buitenland heeft gekocht. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: gewonde bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Dirk Huizingastraat in Groningen is woensdagmiddag een 34-jarige vrouw uit Groningen gewond geraakt. De vrouw stond met haar fiets te wachten voor de kruising met de Petrus Campersingel. Ze werd aangereden door een auto bestuurd door een 50-jarige man uit Paterswolde, die vanaf de Petrus Campersingel linksaf de Dirk Huizingastraat in wilde rijden. Hij nam daarbij te veel de binnenbocht en schepte de stilstaande vrouw. Die kwam te vallen en liep hoofd- en beenletsel op. Ze is naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling en onderzoek.

Groningen: hennepplantage
De politie trof woensdagmiddag een hennepkwekerij aan in een woning aan de Heesterpoort in Groningen. De politie stelde een onderzoek in naar aanleiding van klachten over stankoverlast (weedlucht). In een slaapkamer aan de achterzijde van de woning werd een volledig in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Die is na overleg met de officier van justitie ontmanteld. Er werden 102 nagenoeg oogstrijpe henneplanten in beslag genomen alsmede de nodige apparatuur waaronder lampen, transformatoren en filters. De inventaris is onmiddellijk vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de bewoners van het pand. Die waren niet thuis.

Groningen: poging beroving
Onbekenden hebben donderdagavond aan de Donderslaan in Groningen geprobeerd een 22-jarige pizzabezorger te beroven van zijn geld. De man werd daarbij geslagen. De bezorger was onderweg om een bestelling af te leveren maar kon het opgegeven adres niet vinden. Daarop sprak hij twee, in de Donderslaan lopende mannen aan om navraag te doen naar het adres. De mannen boden aan hem naar het adres te brengen, maar het slachtoffer merkte dat hij de verkeerde kant op werd gebracht. Toen hij daar een opmerking over maakte werd hij door één van de mannen met een mes bedreigd, die geld van hem eiste. De andere belager probeerde de sleutel van de bromfiets uit het contactslot te nemen maar dat mislukte. De bezorger weigerde geld af te geven waarop hij door de man met het mes werd geslagen. Daarna vluchtten de daders. Onderzoek door de politie in de omgeving leverde niets op. Er wordt een nader onderzoek ingesteld.

Groningen: man vernielt ruit
In het hoofdbureau van politie in Groningen heeft de politie donderdagavond een 37-jarige man uit Scheemda aangehouden. De man meldde zichzelf nadat hij in de Oosterstraat een ruit had ingegooid. Hij deed naar zijn zeggen uit onvrede omdat hij niet werd opgesloten na het plegen van een winkeldiefstal. De man was eerder op de avond door de politie aangehouden nadat hij was betrapt bij het stelen van een fles wijn in een winkel aan de Vismarkt in de Stad. Ook was de man boos over het feit dat hij niet door de politie naar huis werd gebracht. Hij verkeerde bij binnenkomst van het politiebureau onder invloed van drugs. De man is alsnog ingesloten.

Groningen: beroving seksshop
Een nog onbekende man heeft woensdagavond een overval gepleegd op een seksshop aan het Boterdiep in Groningen. De man bedreigde bij binnenkomst een medewerker van de shop met een mes en deed vervolgens een greep in de kassa. Hij vluchtte met een geldbedrag van een paar honderd gulden. De politie onderzoekt de beroving.

Groningen: man bedreigt ex-vriendin
De politie heeft woensdagavond in de Noorderstationsstraat in Groningen een 20-jarige man uit Groningen aangehouden. De vader van de ex-vriendin van de verdachte meldde dat zijn dochter werd bedreigd met een vuurwapen. Bij onderzoek trof de politie de verdachte aan op een binnenplaats bij de woning van zijn ex-vriendin in de Noorderstationsstraat. De man werd aangehouden. Hij bleek inderdaad in het bezit te zijn van een geladen vuurwapen. Dat wapen is door de politie in beslag genomen. De verdachte is naar het politiebureau gebracht en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Zijn 20-jarige ex-vriendin bleef ongedeerd.

Groningen: mannen aangehouden
In de Oude Kijk in tJatstraat in Groningen heeft de politie woensdagmiddag een 31-jarige man uit Groningen en een 36-jarige man uit Delfzijl aangehouden. Een getuige meldde dat de mannen op de Vismarkt in Groningen met een mes naar voorbijgangers hadden gegooid. In de Oude Kijk in tJatstraat werden de verdachten naar aanleiding van het opgegeven signalement aangehouden. Bij de man uit Delfzijl werd een dolk aangetroffen alsmede een busje traangas. Beide wapens zijn door de politie in beslag genomen. Bij onderzoek is gebleken dat Groningse verdachte geen strafbare feiten heeft gepleegd . Hij is daarop vrijgelaten. Tegen de man uit Delfzijl is proces-verbaal opgemaakt. Hij is ook na verhoor heengezonden.

Groningen: gestolen auto
De politie heeft woensdagmiddag in de Tuinbouwstraat de vier inzittenden van een personenauto aangehouden. De wagen werd opgemerkt door surveillerende politiemensen. Daarbij bleek dat de auto zondagmorgen 11 maart was gestolen vanaf de Bedumerweg in Groningen. Bij het politieonderzoek bleek dat drie van de vier inzittenden niets te maken hadden met de diefstal van de auto. Ze zijn direct vrijgelaten. De bestuurder van de wagen, een 16-jarige jongen uit Groningen, verklaarde de auto te hebben gehuurd. Hij is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: baldadigheid
In de Oosterstraat in Groningen heeft de politie woensdagnacht drie mannen in de leeftijd van 18 en 19 jaar aangehouden. De drie liepen schreeuwend in de richting van het Zuiderdiep en schopten afvalcontainers omver en gooiden een aantal fietsen omver. Surveillerende politiemensen zagen dit en namen de drie mee naar het politiebureau. Ze zijn na verhoor met een bekeuring voor baldadigheid heengezonden.

Groningen: man overtreedt verblijfsverbod
In de Oude Kijk in tJatstraat in Groningen heeft de politie woensdagavond een 43-jarige man uit Groningen aangehouden. Wegens het herhaaldelijk veroorzaken van overlast heeft de man een verblijfsontzegging opgelegd gekregen voor het gebied rond de Oude Kijk in tJatstraat. Hij werd meegenomen naar het politiebureau en na verhoor heengezonden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor het opzettelijk niet voldoen aan een bevel.

Groningen: snelheidscontrole
De politie heeft de woensdagmiddag een snelheidscontrole gehouden op de Winschoterweg in Groningen. Daarbij werd van 1150 voertuigen de snelheid gemeten. Negentig bestuurders reden sneller dat de toegestane snelheid van 60 km per uur. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 101 km per uur.

Groningen: vrachtwagenchauffeur bekeurd
Op de Weg der Verenigde Naties in Groningen heeft de politie woensdagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 28-jarige vrachtwagenchauffeur uit het Portugese Mangualde. De man bleek bij een controle in een periode van 27 werkuren minder dan 4 uur rust te hebben genomen. Ook bleek de snelheidsbegrenzer van zijn vrachtauto niet te werken. De combinatie is door de politie stilgezet en de chauffeur is een verplichte rust van 9 uur opgelegd. Daarnaast kreeg hij een boete van 3250 gulden voor overtreding van het Arbeidstijdenbesluit en de defecte snelheidsbegrenzer.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900 - 8844