D66


15 maart 2001

Initiatief wetsvoorstel nabestaanden en slachtoffers

Boris Dittrich

D66 justitie-woordvoerder Boris Dittrich wil dat slachtoffers van misdrijven of een nabestaande spreekrecht in de rechtszaal krijgen. minister Korthals (Justitie) gaf eerder al aan dat hij daar niet voor voelt en daarom diende Boris Dittrich een initiatiefwetsvoorstel in. Rechters geven nu in sommige gevallen slachtoffers of hun nabestaanden de gelegenheid hun verhaal te doen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de zaak-Kloppenburg, waar de vader van het slachtoffer het woord voerde. Maar veel andere rechters weigeren dit omdat er wettelijk niets is geregeld.

Dittrich wil slachtoffers van alle misdrijven het wettelijke recht geven te vertellen wat het misdrijf voor invloed op hen heeft gehad. Het is niet de bedoeling dat zij hun mening geven over de dader of de gewenste straf. Doen zij dit wel, dan kan de rechter ingrijpen. Verder denkt hij dat een preventieve werking van spreekrecht kan uitgaan omdat het slachtoffer zichtbaarder wordt en de dader zich mogelijk bewuster wordt van wat hij heeft aangericht.

Het gaat in het D66 voorstel om een spreekrecht, geen plicht en het kan goed zijn dat veel slachtoffers en nabestaanden er geen behoefte aan hebben. Die kunnen het bijvoorbeeld laten bij een schriftelijke verklaring die bij de stukken wordt gevoegd.