Gemeente Rijswijk

Kosten paspoort tijdelijk fors verlaagd

Met ingang van 1 april aanstaande

De aanschaf van een nieuw paspoort wordt met ingang van 1 april aanstaande een stuk goedkoper. De gemeentelijke paspoortleges worden verlaagd met f. 27,50. In Rijswijk zal een paspoort vanaf 1 april a.s.

f 71,50 gaan kosten. En dit is zeker geen "1 april-grap". Deze maatregel is genomen door de ministerraad bij de wijziging van het Besluit paspoortgelden. In dit besluit wordt geregeld dat de gemeentelijke paspoortleges met f 27,50 worden verlaagd. Tegelijkertijd wordt ook het bedrag dat voor een nationaal paspoort door de gemeenten aan het rijk moet worden afgedragen met f 27,50 verlaagd.
De regeling is slechts tijdelijk. In verband met de invoering van de nieuwe generatie reisdocumenten op 1 oktober 2001 zal het Besluit paspoortgelden opnieuw worden gewijzigd. Welke tarieven dan zullen gaan gelden is op dit moment nog niet bekend.

.

Agenda raadsvergadering

Vergadering en spreekrechtbijeenkomst van de raad van de gemeente Rijswijk op dinsdag 20 maart 2001 in het gemeentehuis, Generaal Spoorlaan 2. Aanvang van de spreekrechtbijeenkomst om 19.30 uur; aanvang raadsvergadering na beëindiging van de spreekrechtbijeenkomst.

De volgende onderwerpen staan op de agenda*:

1. Goedkeuring van het verslag van het verhandelde in de spreekrechtbijeenkomst van 20 februari 2001.
2. Vaststelling van de Handelingen van de tweede vergadering van de gemeenteraad d.d. 20 februari 2001.

3. Goedkeuring van het verslag van het verhandelde in de spreekrechtbijeenkomst van 22 februari 2001.
4. Vaststelling van de Handelingen van de derde vergadering van de gemeenteraad d.d. 22 februari 2001.

5. Ingekomen stukken en mededelingen.

6. Voorstel inzake M.e.r.-beoordeling glastuinbouw (no. 23).
7. Voorstel inzake afwikkeling sportpark Hoekpolder/RVC-Rijswijk (no. 24).

8. Voorstel inzake Uitwerkingsnota Fiets (no. 25).
9. Voorstel inzake subsidieaanvraag breedtesport (no. 26).
10. Voorstel inzake vervanging van de pc's door middel van een aanbestedingstraject (no. 27).

11. Voorstel inzake nieuwbouw buurthuis Drassige Driehoek (no.28).
12. Voorstel inzake algemeen voorbereidingskrediet wijkontwikkelingsplannen dienst Inwonerszaken (no. 29).
13. Voorstel inzake Kadernota Sociale Activering (no. 30).
14. Voorstel inzake voorbereidingsbesluit sir Winston Churchilllaan (Wereldhave) (no. 31).

15. Voorstel inzake sanitair/berging-units "Molenhof" (no. 32).
16. Voorstel inzake beschikbaarstellen van krediet voor plan van aanpak ruimtelijke-economische visie Oud Rijswijk (no. 33).
17. Voorstel inzake 7e wijziging van de Bouwverordening (no. 34).
18. Voorstel inzake voorbereidingsbesluit Delftweg 1 (no. 35).
19. Voorstel inzake kredietaanvraag inzake aanschaf nieuw softwarepakket Belastingen (no. 36).

20. Begrotingswijziging no. 15 van de Algemene Dienst.
Op het publicatiebord naast de hoofdingang van het gemeentehuis hangt de volledige agenda ter inzage, eventuele wijzigingen of aanvullingen worden in deze agenda verwerkt. De agenda en de bijbehorende stukken liggen tevens bij het team Communicatie (kamer 77)van het gemeentehuis voor een ieder ter inzage op werkdagen van 8.30 -14.00 uur. De Stichting Omroep Rijswijk (SOR) verzorgt op de avond van de raadsvergadering tot 24.00 uur een radiouitzending. Deze is te beluisteren op de kabel FM 92,9 MHz. En in de ether FM 105.9 MHz.

.

Bekendmaking van B en W Besluiten

Burgemeester en wethouders van Rijswijk delen mede dat zij in hun vergadering van 27 februari 2001

hebben besloten tot:


- vaststelling van het Reglement Burgerlijke Stand 2001
treedt in werking met ingang van 16 maart 2001. Bovengenoemd besluit is bekendgemaakt op 15 maart 2001 door opneming in de losbladige verordeningenverzameling; deze verzameling is kosteloos in te zien bij de sectie Voorlichting en Public Relations van de afdeling Communicatie in het stadhuis, Generaal Spoorlaan 2, alhier. De sectie, alwaar ook een afschrift van het besluit tegen betaling verkrijgbaar is, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 14.00 uur.

.

Wet op de Ruimteijke Ordening 1

De burgemeester van de gemeente Rijswijk brengt ter openbare kennis dat door het Bureau WVG van de gemeente Rijswijk, een aanvraag om een vrijstelling van het bestemmingsplan is ingediend voor het tijdelijk plaatsen van een scooter/rolstoelberging op het perceel plaatselijk bekend Beetslaan 36, kadastraal bekend gemeente Rijswijk sectie A nummer 3422.
Het bouwplan is niet in overeenstemming met het geldende bestemmingsplan "Cromvliet".
Aangezien het hier een bouwwerk van beperkte omvang betreft overwegen burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

De bouw- en situatietekeningen liggen met ingang van 15 maart 2001 14 dagen, gedurende de openingstijden van 08.30 tot 12.00 uur, ter inzage bij de sectie Bouw- en Woningtoezicht van de afdeling Vergunningen en Handhaving, kamer 008, Bruyn Kopsstraat 4 (dependance gemeentehuis), alhier.

Gedurende deze termijn kan een ieder tegen het verlenen van de vrijstelling schriftelijk bezwaren indienen bij burgemeester en wethouders.

.

Wet op de Ruimtelijke Ordening 2

De burgemeester van de gemeente Rijswijk brengt ter openbare kennis dat door het Bureau WVG van de gemeente Rijswijk, een aanvraag om een vrijstelling van het bestemmingsplan is ingediend voor het tijdelijk plaatsen van een scooter/rolstoelberging op het perceel plaatselijk bekend Huis Te Landelaan hoek Ir. H.H. Van Kollaan, t.b.v. Huis te Landelaan 129 Rijswijk.
Het bouwplan is niet in overeenstemming met het geldende bestemmingsplan "Te Werve" .
Aangezien het hier een bouwwerk van beperkte omvang betreft overwegen burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

De bouw- en situatietekeningen liggen met ingang van 15 maart 2001 14 dagen, gedurende de openingstijden van 08.30 tot 12.00 uur, ter inzage bij de sectie Bouw- en Woningtoezicht van de afdeling Vergunningen en Handhaving, kamer 008, Bruyn Kopsstraat 4 (dependance gemeentehuis), alhier.

Gedurende deze termijn kan een ieder tegen het verlenen van de vrijstelling schriftelijk bezwaren indienen bij burgemeester en wethouders.

.

Sportactiviteiten in Rijswijk

In samenwerking met de gemeente Rijswijk biedt de Stichting Welzijn Laak en Rijswijk, afdeling Jongerenwerk, elke middag sportactiviteiten voor jongeren aan. Ben je tussen de 12 en 23 jaar en heb je zin om te sporten, dan kan je vanaf nu elke middag in Rijswijk iets sportiefs doen. Elke middag kan je in verschillende wijken in Rijswijk lekker buiten sporten, zoals voetbal, basketbal, tennis. Tot de herfstvakantie worden deze activiteiten door professionele vakkrachten gegeven. Het kost je helemaal niets!!. De sportactiviteiten zijn elke middag van 15.00-17.00 uur op de volgende locaties:

Op maandag staan we om 15.00 uur op het kunstgrasveldje naast het NIVO-gebouw, het jongerenhonk naast sporthal De Schilp. Op dinsdag kan je op het basketbalveldje naast buurthuis De Cockpit in de wijk Ypenburg sporten. Op woensdagmiddag komen we naar het Piramideplein op het tunneldak bij station Rijswijk. Donderdagmiddag om 15.00 uur staan we weer op het kunstgrasveldje naast het NIVO gebouw en op vrijdagmiddag weer op het basketbalveld naast de Cockpit in Ypenburg. Voor meer info kan je tijdens kantooruren bellen naar 070- 396 00 44. Je kan ons ook e-mailen: Jongerenwerk. Rijswijk@12move.nl.

.

Baggerwerkzaamheden in Rijswijk

In de week van maandag 19 maart 2001 wordt een begin gemaakt het uitbaggeren van de watergangen gelegen langs de Prinses Marijkesingel en de Prinses Irenelaan. De baggerspecie wordt afgevoerd naar een depot, gelegen op het sportpark Prinses Irene. Tevens wordt de watergang gelegen langs het Prinses Irenesportpark gebaggerd en op de kant gezet. De baggerspecie van deze watergangen is niet verontreinigd.
Het schonen van de Rijswijkse watergangen is een jaarlijks terugkerende activiteit waar de gemeente toe verplicht is. De baggerwerkzaamheden zullen ongeveer twee weken duren.

.

Openbare kennisgeving bouwvergunningen/aanvragen/meldingen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat, met ingang van 15 maart 2001 voor een ieder bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rijswijk, De Bruyn Kopsstraat 4, iedere werkdag geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur, de volgende bouwvergunningen ter inzage liggen:

* Havenstraat 25, het tijdelijk oprichten van een scooter/rolstoelberging, verleend en verzonden: 5 maart 2001 Clavecimbellaan e.o., het oprichten van bouwwerken tegen woongebouwen t.b.v. blokverwarming, verleend en verzonden: 8 maart 2001

* Regenbooglaan 20, het oprichten van een schuur/berging, verleend en verzonden: 6 maart 2001

* Meester Philipslaan 7, het plaatsen van een dakkapel, verleend en verzonden: 6 maart 2001

Iedere belanghebbende is tot uiterlijk zes weken na de datum van verzending gerechtigd tegen een bouwvergunning bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

.

Aanvragen-/meldingen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat de volgende bouwaanvragen/meldingen zijn ontvangen:
* bouwaanvraag , ingediend: 01-03-2001 : het plaatsen van een dakopbouw
te: Frederiklaan 39

* bouwaanvraag , ingediend: 26-02-2001 : het vergroten van een woonhuis d.m.v. een uitbouw
te: Lange dreef 82

* bouwaanvraag , ingediend: 01-03-2001 : het plaatsen van een sus-kast
te: Lindelaan 171

* bouwaanvraag , ingediend: 27-02-2001 : het plaatsen van een dakopbouw
te: Bilderdijklaan 71

* bouwaanvraag , ingediend: 07-03-2001 : het gedeeltelijk veranderen van een achtergevel
te: Burgemeester Cochiuslaan 26

* bouwaanvraag , ingediend: 07-03-2001 : het vergroten van een 2-tal woningen d.m.v. een
uitbouw
te: Strijplaan 98 en 106

* bouwaanvraag , ingediend: 27-02-2001 : het gedeeltelijk veranderen van een gevel
te: Sir winston Churchilllaan 20 / 58

* bouwaanvraag , ingediend: 01-03-2001 : het gedeeltelijk veranderen van een gevel d.m.v.
kozijn wijziging
te: Laboucherelaan 2 t/m 48

* bouwaanvraag , ingediend: 01-03-2001 : het plaatsen van een tijdelijke hulp-warmte-ketel in
container
te: Ypenburg, deelplan 21

.

Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg)

Oproep aan iedereen die een financiële tegemoetkoming in de vervoerkosten heeft ontvangen in 2000 in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten.U wordt verzocht het declaratieformulier over 2000 zo spoedig mogelijk in te vullen en aan de gemeente te retourneren.
Slechts op grond van deze declaratie kan het eventuele restantbedrag over 2000 aan u worden overgemaakt.
U wordt verzocht dit declaratieformulier vòòr 1 april 2001 te sturen naar:

Gemeente Rijswijk
Bureau Woon-Zorgzaken / Wvg
Postbus 5305
2280 HH RIJSWIJK

Voor nadere inlichtingen kunt u contact op nemen met het Zorgloket, telefoon 3959884.

.

Kinderboerderijen tijdelijk gesloten

Waarschijnlijk weet u dat in Groot-Brittanië een epidemie is uitgebroken van de uiterst besmettelijke veeziekte mond- en klauwzeer. Ook in Nederland zijn verschillende maatregelen genomen om de kans op besmetting zoveel mogelijk te beperken. Zo heeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij onlangs alle kinderboerderijen geadviseerd om uit voorzorg te sluiten.

In Rijswijk gaat het om twee kinderboerderijen: 't Akkertje in het Von Fisennepark aan het Julialaantje en de kinderboerderij naast buurthuis De Drassige Driehoek (tussen Jaagpad en Lange Kleiweg) hebben hun deuren tot nader bericht gesloten.

.

Museum Rijswijk

Van 24 maart t/m 22 april 2001is in het Museum Rijswijk een overzichtstentoonstelling te zienvan het werk van de schilder Cara Waller (1922).De tentoonstelling in het Museum Rijswijk wordt georganiseerd naar aanleiding van de uitgebreide catalogus, die de kinderen van Cara Waller hebben samengesteld van haar werk.

Cara Waller wordt in 1922 in Delft geboren en vanaf haar 17de jaar bezoekt zij de Koninklijke Academie in Den Haag. Zij volgt lessen bij Rein Draijer, Willem Rozendaal en Willem Schrofer, schilders die in de jaren vijftig de kern uitmaakten van de figuratieve schilderkunst in Den Haag. Schrofer was in 1951 ook een van de oprichters van de Haagse kunstenaarsgroep 'Verve', 15 schilders en 5 beeldhouwers die
-oorspronkelijk- allen figuratief werkten. Hoewel het werk van de leden zeer uiteen liep, deelden zij hun bewondering voor Franse schilders als George Braque, Marc Chagall, Henri Matisse en Amadeo Modigliani.

Ook Cara Waller heeft grote bewondering voor de Franse schilders en Matisse's werk met zijn heldere kleuren en eenvoudige vormen is haar favoriet. Na de oorlog brengt zij dan ook enige jaren in Parijs door en volgt lessen bij de Academie La Grande Chaumière, waar ze haar toekomstige echtgenoot, Gerard de Josselin de Jong, ontmoet. Haar werk uit die tijd is geschilderd in frisse, lichte tinten en de lineaire penseelvoering van de details doet denken aan het werk van Raoul Dufy. Thema's in dit werk zijn vooral huizen en straten met de mensen die daarbij horen.

In 1947 keren Cara Waller en haar man terug naar Nederland en gaan in Scheveningen wonen. Hier worden hun vier kinderen geboren, die dankbare modellen zijn voor haar schilderijen. In deze periode richt zij zich -waarschijnlijk noodzakelijkerwijs- op het interieur en de personen die erin wonen. Ook begint zij met het schilderen van bloemstillevens en 'portretten' van meubels, die zij dan weer combineert met portretten van mensen. Veel vrienden en familieleden poseren voor haar, maar ook haalt ze regelmatig mensen van de straat, als ze haar boeien.

Cara Waller en haar gezin wonen in 1959 en 1960 in de Verenigde Staten, in Californië, waar zij geïnspireerd wordt door de vergane glorie van de fin-de-siècle huizen en hun bewoners, veelal verarmde zwarte families. Een expositie van dit werk in de V.S. wordt als zeer schokkend ervaren en door de negatieve reacties schildert zij veel van dit krachtige werk later over.

Na enige omzwervingen vestigt zij zich in 1968 in Den Haag en hier ontstaan haar meest uitgesproken werken. Haar hele huis vormt zij om tot één groot stilleven, waarin bloemen, mensen en kleuren de hoofdrol spelen. Het meest opvallende kenmerk van haar schilderijen, het bijzondere kleurgebruik, wordt in deze tijd steeds eigenzinniger. Lila, paars, oranje, turkooize en fel groen zijn haar favoriete kleuren, die zij in steeds gewaagder combinaties gebruikt.

De catalogus over Cara Waller telt 120 pagina's met 200 afbeeldingen in kleur. Prijs f 69,95.

Museum Rijswijk, Herenstraat 67 is geopend op: dinsdag t/m vrijdag en zondag van 14.00-17.00 uur, zaterdag van 11.00-17.00 uur, maandag gesloten.

.

Openingstijden Stadhuis

Stadhuis Rijswijk, Generaal Spoorlaan 2, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk. Telefoon 070-3959911.
Fax 070-3959588.
Internetadres: http//www.rijswijk.nl
E-mailadres: Stadhuis@rijswijk.nl

Openingstijden:
Afdeling Burger-, Woon- en Zorgzaken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -14.00 uur en donderdag van 17.00 -19.00 uur. Team Communicatie van maandag tot en met vrijdag van 8.30-14.00 uur. Gemeentearchief van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00-16.00 uur. De afdeling Sociale Zaken van 8.30 - 12.30 uur en van 13.00 - 16.30 uur. De overige afdelingen in het stadhuis zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -12.30 uur.

.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2001 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.