Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-03-15: Samenwerking Haags en Rijswijks openbaar voortgezet onderwijs

De wethouders Heijnen (Den Haag) en Thoral (Rijswijk) van Onderwijs streven naar intensieve samenwerking tussen de besturen en scholen voor openbaar voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden. De betrokken schoolbesturen in Den Haag en Rijswijk zullen op korte termijn een intentieverklaring tot bestuurlijke fusie ondertekenen. Deze bestuurlijke schaalvergroting heeft tot doel om de kwaliteit van het onderwijs tenminste gelijk te houden en zo mogelijk te vergroten. De samenwerking heeft betrekking op met name onderwijskundige, financiële en personele zaken. De afzonderlijke scholen met elk hun specifieke karakter blijven bestaan.

Diverse ontwikkelingen maken verdere samenwerking tussen scholen noodzakelijk. Het gaat daarbij onder meer om de te realiseren onderwijsvoorzieningen op de VINEX-locaties. Tevens gaat het om het landelijk actuele probleem van onderbezette en onvoldoende toegeruste afdelingen voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

De bestuurlijke samenwerking is niet nieuw en wordt steeds hechter. Het aantal schoolbesturen in Zuid-Holland is sinds 1997 gehalveerd.

In lijn met deze ontwikkeling wil wethouder Heijnen voorts onderzoek laten doen naar de mogelijkheden voor een grotere zelfstandigheid voor het Haags openbaar voortgezet onderwijs. Aanleiding daartoe vormt onder meer het initiatiefraadsvoorstel dat D66 indiende tijdens de begrotingsbehandeling in de Haagse gemeenteraad voor 2001 met het verzoek om de mogelijkheden na te gaan tot verzelfstandiging van het Haagse openbaar onderwijs.

15 maart 2001

last update: 15 maart 2001 ;pag.: 6415; auteur: 77 15 maart 2001 - pag. 6415 - 77