Gemeente Zoetermeer

Natuurtuin Westerpark 15 maart weer open

Natuurtuin Westerpark donderdag 15 maart weer open

Na een kleine winterrust gaat de natuurtuin op 15 maart om ca 10 uur weer open. Het kleine paradijs ligt in het hart van het Westerpark tegenover 't Westpunt.
De natuurtuin is ruim twintig jaar geleden aangelegd. In de natuurtuin is op kleine schaal de van oudsher in Zoetermeer voorkomende levensgemeenschappen van planten en dieren te zien. Het zijn landschappen die in het verleden en nu nog soms in het heden in en om Zoetermeer te zien zijn. Zo is in de natuurtuin een polder-tje waarin hooiland-beheer plaatsvindt. Er is een griend met verschillende soorten wilgen. De wilgentenen werden vroeger gebruikt om o.a. manden van te vlechten, tegen-woordig worden ze nog gebruikt om beschoeiingen van te maken. Ook is er een moeras-achtig gebied met riet en biezen. Beiden werden vroeger als gebruiksmateriaal gebruikt. Op de oude muren groeien muurplanten zoals muurleeuwebekje. Bij deze muren is er een zomer- en een winterakker aangelegd. Op de akkertjes groeien de éénjarige akkerkruiden zoals klaproos en koren-bloem. Het veengebiedje heeft ook een hele eigen flora. Ook is er een klein deel waar niets gedaan wordt. Omdat er geen beheer plaats heeft gevonden, groeien er nu na ruim 20 jaar struiken zoals meidoorn en de lijster-bes. Op den duur zal er bos ontstaan.
Al die verschillende landschappen geven in de natuurtuin een grote verscheidenheid aan wilde planten en daardoor ook aan dieren, zoals vogels, insecten en kleine zoogdieren.

rondleidingen
Elke 4e zondag van de maand wordt om 13.00 uur door de natuur-tuingidsen een rondleiding in de natuurtuin gegeven. De rond-leidingen beginnen vanaf 't Westpunt en duren ca 1 uur. Deel-name is gratis. Honden worden in de tuin niet toegelaten.De eerste rondleiding is op zondag 25 maart. Voor groepen en andere belangstellenden is er een mogelijkheid op andere dagen een rondleiding aan te vragen. Voor informa-tie en aanmeldingen voor een groepswandeling kan men terecht bij de volgende telefoonnummers, 079-3416896 of 079-3211593.

wandelboekje
Een aantal jaar geleden is een wandelboekje voor de natuurtuin gemaakt. In dit boekje staan 3 wandelingen beschre-ven, nl de voorjaars-, zomer- en nazomer-wandeling. Aan de hand van het boekje en de bijbehorende zoek-kaarten kunt u lezen welke planten (en die-ren) in de verschil-lende seizoenen in dit unieke na-tuurtuin voorkomen. De "natuur-tuinwandeling" is bij de VVV/AN-WB, De Soete Aarde, en in het Westpunt nog steeds te koop voor f 6,-.



Gemeente Zoetermeer © maart 2001